Tresoar over Eeltsjebaas

20-06-2021 JOURE – Eeltje Holtrop van der Zee (1823-1901) was een bekend scheepsbouwer uit Joure. Men noemde hem Eeltsjebaas. In 1856 begon hij een eigen scheepswerf in Joure die tot grote bloei kwam. Hier werden zowel vrachtschepen als plezierjachten gebouwd, beide van hout. Voor de palinghandelaren uit Heeg bouwde hij palingaken en voor particulieren vele boeiers, tjotters en Friese jachten.

Eeltsjebaas maakte geen gebruik van bouwtekeningen maar bouwde “op het oog”. In 1894 kreeg hij van de toenmalige commissaris der koningin Binnert Philip van Harinxma thoe Slooten, een fervent zeiler, opdracht om een boeier te bouwen. Volgens de overlevering stond “Eeltsjebaas” aan de waterkant en zei hij tegen zijn opdrachtgever: “Ik sjoch him al lizzen.” Met andere woorden hij had het schip al in gedachten.

De boeier Friso, vernoemd naar een legendarische Friese koning en stamvader van de Friezen, bleek een zeer snel schip te zijn. De familie Van Harinxma thoe Slooten won er zelfs zeilwedstrijden mee. Na omzwervingen werd het schip op 22 mei 1954 overgedragen aan de provincie. De overdracht is op film vastgelegd: https://www.archieven.nl/nl/zoeken?mivast=0&mizig=317

Sinds die tijd speelt het schip een belangrijke rol bij de promotieactiviteiten van de Provincie Fryslân