Tovertafel brengt ouderen bij Zorggroep Hof en Hiem in beweging


11-05-2017 JOURE – Sinds kort hebben de vier woonzorgcentra van Hof en Hiem een Tovertafel in huis. Dit is een spelconcept dat bestaat uit interactieve lichtanimaties die worden geprojecteerd op de eigen eettafel. Door de Tovertafel komen ouderen met dementie op een leuke manier in beweging en worden ze geactiveerd. Door diverse acties en donaties hebben de woonzorgcentra van Hof en Hiem (Doniahiem in Sint Nicolaasga, Vegelin State in Joure, Talma Hiem in Balk en Suderigge in Lemmer) elk een Tovertafel kunnen financieren.

Stimuleren van onderling contact
De animaties reageren op de beweging van handen en armen. Voor de Tovertafel zijn tien spellen speciaal ontwikkeld om ouderen met dementie op fysiek, sociaal én mentaal vlak te stimuleren. Niemand kan winnen, verliezen of iets fout doen. De spelers hoeven geen doel te bereiken maar komen wel in beweging en dat is waar het om gaat. De spellen stimuleren ook de contacten tussen de bewoners onderling. Tijdens een spel kunnen ze bijvoorbeeld vlinders vangen, een strandbal overgooien, spreekwoorden afmaken of blaadjes wegvegen.

Prachtige donaties
Om de Tovertafels te kunnen financieren zijn er crowdfunding-acties gestart. Dankzij bedrijven, familieleden, vrienden en collega’s zijn daar de eerste donaties binnen gekomen. Ook zijn er leuke activiteiten georganiseerd, zoals een draaiend rad, om het bedrag bij elkaar te sparen en heeft Stichting Woudsend een prachtig bedrag gedoneerd. Ten slotte hebben gelden vanuit het landelijke project Waardigheid en Trots en een donatie vanuit Stichting Vrienden van Hof en Hiem geholpen om de financiering definitief rond te krijgen. Eerder kon woonzorgboerderij de Cornelia Hoeve (ook onderdeel van de zorggroep) al een Tovertafel aanschaffen dankzij een bijdrage van de Achmea Foundation.

Bewegen het beste medicijn
Uit onderzoek is gebleken dat 90% van de ouderen met dementie zeer passief is. De Tovertafel doorbreekt deze passiviteit en apathie door op een speelse manier beweging en gesprekken te stimuleren. De Tovertafel kan een hele goede bijdrage leveren aan de kwaliteit van leven van de ouderen. Mensen met dementie ondernemen niets vanuit zichzelf, dat hoort bij het ziektebeeld. De Tovertafel is een geweldige manier om alle bewoners, rondom de tafel, weer aan het bewegen te krijgen. Uit onderzoek is gebleken dat bewegen het beste medicijn is om achteruitgang te vertragen. De hernieuwde sociale interactie is een mooi neveneffect van het bewegen.