Toenemende aantal steenmarters

20-03-2019 JOURE – De afgelopen jaren is steenmarterpopulatie Friesland sterk uitgebreid. Hiervoor werd het dieren tientallen jaren lang bestreden. Nu nemen de aantallen in de bewoonde wereld weer sinds lange tijd toe. Bovendien hebben de dieren zich aangepast hebben aan een leven dichtbij de mens. Zo zijn ze steeds vaker te vinden op zolders, schuurtjes, stallen en tuinhuisjes uit om hun kroost op te voeden of de dag in door te brengen.

Als steenmarters eenmaal in het zicht zijn van de mens is de eerste (logische) reactie ‘verdelgen’. Het probleem is echter dat dit verboden is aangezien de dieren behoren tot een beschermd diersoort. Doden lost niet vaak iets op omdat voor een andere marter er dan een geschikt territorium vrijkomt, waardoor het probleem blijft of terug komt.

Wat te doen tegen de steenmarter

 • Veel lawaai maken op plaatsen waar je de steenmarter hoort (op potten en pannen of met een stok op de balken slaan, de radio luid zetten, …), bij voorkeur in de late namiddag-vroege valavond en eventueel enkele dagen na elkaar herhalen.
 • De inrichting veranderen (door materiaal te verplaatsen).
  Geurstoffen aanbrengen (restjes parfum, ammoniak, bleekwater, toiletblok met sterke citroengeur, mottenbollen, speciale anti-marterspray o.a. verkrijgbaar in de Natuur.winkel, enz.). Je kan deze sproeien op de plaatsen waar de steenmarter zich bevindt, of aanbrengen op stukjes spons, watten of doek die je verspreid neerlegt. Zit het dier tussen een vals plafond of op een andere moeilijk bereikbare plaats, dan kan je de geurpropjes via openingen naar binnen steken.
 • Een elektrisch toestelletje dat ultrasoon geluid voortbrengt en in de handel verkrijgbaar is. Ervaring leert echter dat dit doorgaans niet effectief is.

Eenmaal verjaagd

 • Een iets ruwere bakstenen muur zonder veel moeite kan beklommen worden. Een voldoende brede en gladde plaat of enkele schrikdraden tegen de muur aanbrengen biedt een oplossing.
 • Overhangende takken die contact maken met een dak worden als loopbrug gebruikt en snoei je dus best terug.
  Om te verhinderen dat een steenmarter in een boom klimt en zo je huis bereikt of een nestkast leegrooft die in de boom hangt, kan je een boomkraag of een gladde strook rond de stam aanbrengen . Hetzelfde geldt voor gemakkelijk beklimbare regenpijpen.
 • Klimplanten tegen de gevel maken het de steenmarter al helemaal gemakkelijk.
 • Een opening van 5 cm doorsnede is al voldoende om binnen te geraken (bv. door een dakpan op te heffen). Vooral bij rieten daken is het moeilijk om de dieren buiten te houden. Hierbij zou je aan de binnenzijde kippengaas kunnen aanbrengen om alles goed af te sluiten. Verluchtingsgaten kan je ook afsluiten met een stevig gaas met kleine openingen (<5 cm). Indien de opening in zijn geheel moet opengehouden worden kan in de opening een vooruitstekende en naar beneden toe schuin afgezaagde, gladde buis (metaal, pvc) van een gepaste diameter worden aangebracht.

Knagen aan bekabeling en isolatiemateriaal
Vandalisme door knagen aan bekabeling en isolatiemateriaal is weer een ander probleem dat steenmarters kunnen veroorzaken. Op zolders kan het gebeuren dat steenmarters aan isolatiemateriaal bijten (en dit soms lostrekken om een nestje te maken) of van een kabel willen proeven.

 • Als je een afgesloten garage hebt, zet je auto daar dan in, in plaats van buiten.
 • Parkeer je auto ergens anders zodat hij zich niet meer afwisselend in verschillende steenmarterterritoria bevindt.
 • Parkeer je auto met de voorkant in een plas.
 • Breng in het motorblok een vreemde geur aan of leg een ruw geplooid stuk kippengaas onder de motor
 • Vermijd loshangende kabels of verstevig de kabels (hier bestaan speciale kabelhulzen voor, gemakkelijk verkrijgbaar bij de betere dealer).
 • Sluit het motorblok af met een raster dat onder spanning staat (kijk even online) Zeer effectief, maar duur… Iets minder betrouwbaar maar goedkoper is een systeem waarbij op strategische plaatsen in het motorblok plaatjes aangebracht worden die een elektrische schok geven bij aanraking.
 • Ook hier weer zijn ultrasone apparaatjes waarschijnlijk weinig effectief.
 • Er is anti-marterspray beschikbaar die onder de motorkap kan worden gespoten. Deze spray ruikt dermate afstotelijk voor steenmarters, dat bij juist gebruik de dieren de auto met rust zullen laten.