Tjeerd Hooisma, oprichter van het “Apollo Trio”

07-10-2020 JOURE – Tjeerd Hooisma, de Jouster is bij velen bekend als de zanger/toetsenist van het “Apollo Trio”. Voordat de vele optredens van deze populaire band begonnen, is hij eerst nog in loondienst geweest. Zo werkte hij onder andere bij Douwe Egberts en bij zijn vader in de zaak. Op een gegeven ogenblik werd de band zo bekend dat hij zijn werk niet meer kon combineren met de vele optredens die volgden.

Muziekles
Op jonge leeftijd kreeg Tjeerd al muziekles. Elke zaterdagmiddag ging hij erheen. De leraar zat dan bij de piano en Tjeerd moest dan spelen. Door met een dirigeerstokje op de piano te tikken gaf de leraar het ritme aan. Soms viel het stokje op de vloer want dan viel de beste man wel eens in slaap. Maar Tjeerd liet zich niet kennen en speelde dan maar gewoon door. Op een gegeven ogenblik kwam de muziekleraar bij Tjeerd zijn ouders op bezoek. Tjeerd schrok! “Wat is er nu toch aan de hand”, dacht hij. De leraar ging weer naar huis. Tjeerd durfde zijn ouders bijna niet te vragen wat de leraar hier moest…Wat bleek! Tjeerd was véél te muzikaal! Dit zorgde nogal voor wat hilariteit. De meeste leerlingen stopten als de leraar in slaap viel, maar Tjeerd speelde gewoon door! Waar het talent bij Tjeerd vandaan komt is niet bekend. Zijn ouders en grootouders waren helemaal niet muzikaal. Tjeerd zijn zoon heeft wel de muzikale genen van zijn vader geërfd en speelt ook in een band.

Con Spirito
Tjeerd was nog maar kort lid van Showband Con Spirito in Joure. Hier leerde hij een trompettist (Willem de Jong) en een drummer (Sietse Melein) kennen. De drie Jousters besloten om met elkaar te gaan oefenen. Dit vond plaats in de oude openbare school in Joure. Het was het jaar 1969 en Tjeerd richtte de band het “Apollo Trio” op.

Camping De Eikenhof in Paasloo
Het trio was nog maar amper begonnen of ze werden al gevraagd om op te treden op Camping De Eikenhof” in Paasloo. Tjeerd had echter nog nóóit van Paasloo gehoord. Een buurman van hem had daar een caravan en die had met de eigenaar van de camping geregeld dat de jongens een keer konden optreden. Dat was natuurlijk super spannend. Hoewel het allemaal nog wat amateuristisch ging werd het een succes! Na de eerste keer mochten ze gelijk nog een tweetal weekenden optreden. Op een gegeven ogenblijk werden ze zelfs benaderd door een heuse manager. Die had goede berichten over hen ontvangen en vroeg of ze wel wilden optreden bij Bar-Dancing Sloothaak in Heerenveen. Elk weekend traden hier verschillende livebands op. Tjeerd en zijn kompanen konden niet geloven dat ze gevraagd werden. Dit werd “hun debuut”. Uiteindelijk zouden ze hier nog wel zo’n veertig keer optreden. Door diezelfde manager werden ze steeds vaker geboekt voor optredens. Deze man had de contacten.

Eerste single
Dit was in het jaar 1976. Tjeerd kreeg toen contact met oud Jouster Bert Tinge. Die zat destijds bij de band “The Specials” en verzorgde opnamen van singles voor bandjes. Om de kosten te drukken ontwierp Tjeerd zelf de hoesjes voor de singles en de advertenties. Als de singles dan gedrukt waren brachten ze de singles rond bij bars en cafés. Op deze manier belandde de muziek van het Apollo Trio ook in de Jukeboxen. In die tijd beschikten de meeste horecagelegenheden wel over een Jukebox.

Joost den Draaier
Op een gegeven moment belde Bert Tinge Tjeerd op. Hij zei tegen Tjeerd: “Je moet even naar Sneek gaan en een single meenemen. Daar staat Joost den Draaier van de AVRO die draait daar tijdens de Sneekweek”. Tjeerd ging er met de single naar toe. Hij gaf de single aan Joost den Draaier en liep weg. Maar Joost den Draaier riep hem terug. Wat hij niet had verwacht… Tjeerd moest het podium op om het één en ander te vertellen over hun single. De technicus van de AVRO nam de single mee. Die had allemaal korte fragmenten van de single gemaakt. Deze fragmenten werden de rest van de dag op de radio voor en ná het nieuws afgespeeld. Dus het Apollo Trio was in heel Nederland te horen. Daarna stond de telefoon bij Tjeerd roodgloeiend! Héél veel platenzaken wilden maar al te graag deze singles verkopen. Dus Tjeerd met de koffer vol singles op pad langs de platenzaken. Een vertegenwoordiger van Dureco (een bekend platenlabel), komt in een platenzaak en ziet overal deze single staan en dat ze volop verkocht werden. Dureco wilde ook graag deze single gaan uitgeven. Nadat er contact was geweest met Bert Tingen werd er besloten om de liedjes op een LP uit te brengen. De verkoop liep zo goed dat er uiteindelijk nog een tweede LP werd uitgegeven.

Bandbezetting
Het Apollo Trio werd steeds beroemder. De optredens vonden in heel Nederland plaats met soms een uitstapje naar het buitenland. De bezetting van de band wisselde nog wel eens. Door dat er steeds meer optredens bijkwamen konden sommige bandleden het niet meer met hun werk en gezin combineren en besloten dan om te gaan stoppen.

Sunrise
In 1990 richtte Tjeerd de band “Sunrise” op. Dit naar aanleiding van enkele strubbelingen binnen het Apollo Trio. Tjeerd heeft samen met Dicky de Jong tot 2003 opgetreden. Het duo heeft ook een cd uitgebracht. Tjeerd is op zijn 53ste jaar gestopt met optreden. Het werd lichamelijk te belastend voor hem. Bovendien veranderde tijd ook. De discjockeys kwamen in opmars. Deze werden vaker ingehuurd dan een band. Om de tijd te verdrijven heeft hij nog wel tien jaar een videotheek gerund aan de Kolkstraat in Joure. Het optreden heeft Tjeerd nooit gemist. Voor hem was het werk en geen hobby. Nu heeft hij nog wel voor de aardigheid een keyboard staan.

Hobby
Tjeerd heeft veel gefotografeerd en gefilmd. Tegenwoordig maakt hij van zijn gemaakte foto’s en van foto’s van vroeger een slideshow. Inmiddels heeft hij al zo’n 400 slideshows gemaakt over verschillende belangrijke steden in Nederland, België en Duitsland. De filmpjes plaatst hij dan op YouTube. Allemaal met de titel “… Zoals het vroeger was!” De films worden wekelijks door zo’n veertig duizend bezoekers bekeken. Hij vindt het prachtig om de films te monteren en te voorzien van ondertiteling. Zo heeft hij onlangs nog een leader gemaakt over de Jouster Merke 2020. Die kon helaas de prullenbak in!

Herinneringen
Het artiesten leven was een schitterende periode. Met elkaar hebben ze veel meegemaakt. Contact met de oude bandleden is er amper meer. Herinneringen aan deze tijd zijn er genoeg. Zoals dat hij bij een optreden van Pommetje Horlepiep per ongeluk het deuntje van Bassie en Adriaan speelde. Soms wordt hij in zijn slaap lachend wakker over de hilarische belevenissen uit deze tijd. Tjeerd heeft heel veel plakboeken bijgehouden van het Apollo Trio. We pakken ze erbij om de herinneringen op te halen. Het is eigenlijk een droom die uiteindelijk is uitgekomen…

Benieuwd naar de slideshows van Tjeerd Hooisma. Klik dan op deze link voor zijn kanaal.

(Tekst & Foto’s Grietje van der Reijnst-Brak www.hetstaaterop.nl