Tijdelijk veel ruimte voor de zon, later regen

Vanochtend is het op een laatse bui in Limburg na droog en vanuit het westen klaart het breed op. De zon warmt de lucht op naar een graad of 8. De zuidwestenwind is matig tot aan zee krachtig (3 tot 6 Bft).

Vanmiddag neemt de wind nog wat toe en wordt aan zee hard, windkracht 7. Vanuit het westen raakt het bewolkt en volgt in de loop van de middag regen. Lang de oostgrens blijft het tot 16:00 uur droog. Tijdens de avondspits regent het in nagenoeg het hele land en daarbij kan het soms flink doorplenzen. 

Voor de regen uit wordt het maximaal 9 graden. In de regen is het 6 of 7 graden en de wind maakt het voor het gevoel nog enkele graden kouder. 

Vanavond wordt het vanuit het westen geleidelijk op veel plaatsen droog. In het oosten en zuiden kan het regenachtig blijven en vannacht trekt vanuit het zuidwesten een nieuw regengebied over het land. In het noorden kan het afkoelen tot 5 graden, in Zuid-Nederland wordt het niet kouder dan 7 graden. 

Morgenochtend start regenachtig. In de loop van de ochtend wordt het vanuit het westen droger en aan het einde van de ochtend kan in het westen de zon doorbreken. Er waait een matige tot aan zee krachtige (zuid)westenwind en de temperatuur loopt op naar 11 graden.

Morgenmiddag is het op veel plaatsen droog en vooral in de noordwestelijke helft van het land is er ruimte voor de zon. Met 11 graden op de Wadden tot 14 graden in de zuidelijke helft van het land is het zeer zacht voor half februari. Maxima van 6 of 7 graden zijn gebruikelijk in deze tijd van het jaar. De zuidwestenwind neemt in de middag wat toe en wordt matig tot vrij krachtig (4 of 5 Bft) landinwaarts en krachtig tot hard (6 of 7 Bft) aan de kust. 

Aan het einde van de middag neemt vanuit het westen de kans op regen weer toe en morgenavond en in de nacht naar donderdag is het buiig. De zuidwestenwind neemt ook verder toe en wordt aan zee en op het IJsselmeer stormachtig, 8 Bft. Daarbij is kans op zware windstoten tot 100 km/uur. Ook in het binnenland is het onstuimig met (zware) windstoten tot zo’n 80 km/uur. De temperatuur daalt naar een graad of 7. 

Donderdag wordt een onstuimige dag met tot ver in de middag veel wind. Het hardst waait het in het noordelijk kustgebied, inclusief de Noordzeekust van Noord-Holland. De westenwind is daar vaak stormachtig (8 Bft), in de ochtend kan het mogelijk soms stormen (9 Bft). In het binnenland waait het veelal (vrij) krachtig tot hard, 5 tot 7 Bft. In het noorden en langs de westkust is kans op zeer zware windstoten tot circa 110 km/uur, maar ook dieper landinwaarts is een (zeer) zware windstoot rond 100 km/uur mogelijk, vooral tijdens een bui. 

Het weerbeeld bestaat verder uit zon, stapelwolken en een paar buien die razendsnel over het land trekken. De meeste buien zijn hierbij voor het noorden en oosten van het land. In het zuidwesten en zuiden is het op een lokaal kortdurend buitje na droog. Met 9 graden op de Wadden tot 11 graden in Brabant is het minder zacht dan morgen, maar nog altijd zacht voor februari. 

Donderdagavond en in de nacht naar vrijdag is het tijdelijk rustiger, maar vrijdag overdag wordt het opnieuw ronduit onstuimig. Op deze dag waait de wind uit het zuidwesten en opnieuw is op de Wadden en aan de kust van Noord-Holland kans op storm. Ook zijn in het noorden en langs de westkust weer zeer zware windstoten mogelijk van ruim 100 km/uur. Landinwaarts is de wind dit keer een stuk rustiger, vooral in Brabant, Limburg en Gelderland. Met 10 graden in het noorden tot lokaal 13 graden in het zuiden is het wederom zacht voor de tijd van het jaar en het weerbeeld laat een mix van buien en opklaringen zien.

Ook in het weekend en volgende week maandag blijft het wisselvallig en behoorlijk winderig. Wel is de kans op storm en zeer zware windstoten veel kleiner dan donderdag en vrijdag. Tussen de buien door zien we af en toe de zon. Zaterdag wordt het 7 tot 9 graden, zondag en maandag 8 tot 11 graden. 

Vanaf volgende week dinsdag schakelen we over op een wat rustiger weertype met minder wind, minder buien en meer ruimte voor de zon. Het blijft vrij zacht met maxima van 8 tot 10 graden. Tijdens een nacht met brede opklaringen kan het kwik een keer zakken naar het vriespunt.