Tijdelijk Buiig weer

22-05-2023 JOURE – Vandaag blijven er op grote schaal enkele buien vallen, al blijft het zuidwesten meest droog. Bij buien onweert het soms en ook is veel neerslag in korte tijd mogelijk. Gedurende de namiddag en maandagavond verplaatst het zwaartepunt van de buien steeds verder oostwaarts richting Duitsland en gaan droge perioden overheersen. De middagtemperatuur kan nog stijgen naar ruim 24 graden wanneer de zon doorbreekt langs de oostgrens, maar ligt tijdens buien tussen 16 en 18 graden. De wind gaat uit een noordelijke richting waaien en blaast steeds minder warme lucht over ons land uit. Daardoor koelt het tijdens de avonduren vanuit het noorden snel verder af.

Morgen vrijwel overal droog en fris
Morgen breekt een mooie lenteperiode aan, maar wel met lage temperaturen voor de tijd van het jaar. Op de meeste dagen is er veel ruimte voor de zon, met name boven land ontstaan rond het warmste moment van de dag ook stapelwolken. Soms kunnen die wolken als het ware wat uitsmeren, waardoor het beeld wat grijs oogt. Op een enkel buitje na lijkt het voorlopig droog te blijven. Wel wordt met een wind uit noordelijke richtingen onafgebroken relatief frisse lucht aangevoerd. Met name dinsdagmiddag kan die wind aan zee tijdelijk krachtig of hard worden met flinke windvlagen. Uiteraard maakt het dat gevoelsmatig kouder.

Dagelijks schommelt de middagtemperatuur tussen 14 graden in het noordelijk kustgebied en vlak aan zee tot 17 of 18 graden dieper landinwaarts. Dat is vrij aangenaam, maar wel duidelijk beneden gemiddeld voor deze tijd van het jaar. Normaal hebben we in deze tijd al gauw temperaturen omstreeks 20 graden. Ook de nachten worden vrij koud met later in de week minima tussen 4 en 7 graden. Risico op vorst aan de grond lijkt niet meer aan de orde.

Ook richting Pinksteren rustig weer
Richting het eind van de week en komend weekend verandert er maar weinig aan het heersende voorjaarsweer. Vrijdag is het wel fris met slechts 13 tot 16 graden. De zon krijgt daarbij geleidelijk steeds meer ruimte en dat komt het weerbeeld natuurlijk ten goede. Vergeet je jezelf dan niet in te smeren? De zon schijnt tussen 12:00 en 16:00 uur namelijk met zonkracht 6 en in het zuiden soms zelfs 7. Daarmee kun je al na een kleine 20 minuten tijd verbranden.

Wat betreft de neerslagkansen hebben we de meeste regen voorlopig gehad. Ook met Pinksteren is het zoals het nu laat aanzien overwegend droog met zonnige perioden. Heerlijk weer dus om lekker een weekendje erop uit te trekken!