Temperaturen tot 30 graden met kans op enkele onweersbuien

12-08-2020 JOURE – Het is flink zonnig en landinwaarts ontwikkelen stapelwolken. Het is een tropische dag met 30-35 graden. In de namiddag ontstaan lokaal enkele regen- en onweersbuien. Ook morgen en vrijdag ontstaan felle buien, maar de hittegolf duurt voort met maxima ruim boven 25 graden. Na het weekend lijkt het geleidelijk af te koelen. Het is dan wisselvallig met wolken, zon en buien.

Vanmiddag is er een mix van stapelwolken en zonneschijn. Aanvankelijk is het nog droog, maar gedurende de middag ontstaan lokaal enkele stevige regen- en onweersbuien. De meeste buien zijn waarschijnlijk voor het zuidoosten en oosten, maar ook elders in het land kunnen enkele buien tot ontwikkeling komen. Deze buien kunnen fel uitpakken met veel neerslag in korte tijd, hagel en windstoten.

Het is vandaag wederom tropisch warm met op veel plaatsen maxima ruim boven 30 graden. De maximumtemperatuur varieert van 30 graden op de Wadden tot 35 graden in het zuidoosten. Aan de kust komt het kwik uit op 30-32 graden, maar er kan een verkoelende wind van zee opsteken en de temperatuur daalt naar een graad of 29. Elders waait een zwak tot matige zuidoostenwind.

Vanavond neemt de kans op buien geleidelijk af. Op veel plaatsen verloopt de avond overwegend droog met een mix van wolken en opklaringen en het is een warme zomeravond. Het koelt langzaam af en rond 21:00 varieert de temperatuur van 27-28 graden in het noorden tot 30 graden in het zuidoosten.

Vannacht kunnen in het zuiden en oosten opnieuw enkele regen- en onweersbuien tot ontwikkeling komen. Elders blijft het droog met een mix van wolken en opklaringen. De nacht verloopt extreem zacht en het koelt niet verder af dan 20-22 graden, waarmee we kunnen spreken van een tropennacht.

Morgenochtend is er eerst een mix van wolkenvelden en zon, maar geleidelijk krijgt de zon steeds meer de ruimte. Op een enkele lokale bui na verloopt de ochtend grotendeels droog. Met de kracht van de zon loopt de temperatuur weer snel op en het belooft opnieuw een tropische dag te worden. Het waait nauwelijks en de wind is veranderlijk van richting.

Morgenmiddag raakt het geleidelijk bewolkt. Vanuit het zuiden trekken in de loop van de middag pittige regen- en onweersbuien over het land. Deze buien kunnen gepaard gaan met hagel en windstoten. Ook kan er lokaal erg veel neerslag in korte tijd vallen.

Het is wederom een erg warme dag. In het westen en noorden stijgt de temperatuur naar 29-30 graden. In het midden wordt het 31-32 graden en de hoogste waarden zijn voor het zuidoosten met maxima van 33 graden. Aan de kust kan een wind van zee opsteken. Landinwaarts waait het nauwelijks, alleen tijdens een onweersbui kan de wind lokaal flink uithalen.

Morgenavond is het erg wisselvallig en de buien trekken noordwaarts over het land. Vanuit het zuiden wordt het geleidelijk droog. Tijdens de nacht naar vrijdag kunnen er in het noorden nog enkele buien voorkomen. Elders is het droog met een mix van wolken en opklaringen. In het binnenland kan een enkele mistbank ontstaan. De nacht verloopt opnieuw zeer zacht met minima van 19-20 graden.

Vrijdag zijn er perioden met zon, maar er is ook bewolking aanwezig. In de namiddag is er kans op regen- en onweersbuien. Er waait een zwakke tot matige wind uit zuidelijke richting. Tijdens buien kan het lokaal wel harder waaien. In vergelijking met de dagen daarvoor is de ergste hitte verdwenen. In de kustgebieden wordt het 25-26 graden. Landinwaarts stijgt het kwik naar 27-28 graden. In het oosten kan het mogelijk nog net 30 graden worden.

Zaterdag hebben we opnieuw te maken met warm en wisselvallig zomerweer. De dag start grotendeels droog maar in de namiddag kunnen in het zuiden en oosten regen- en onweersbuien ontstaan. Het wordt 24-27 graden, maar door de hoge luchtvochtigheid zal het drukkend warm aanvoelen.

Zondag lijkt het een grotendeels droge zomerdag te worden met een mix van zon en stapelwolken. De temperatuur stijgt naar 26-30 graden. In Zuid-Limburg kan de temperatuur net boven 30 graden uitkomen.

Na het weekend lijkt de hittegolf geleidelijk af te nemen en vanaf dinsdag dalen de temperaturen tot onder de 25 graden. Wel is het weerbeeld waarschijnlijk wisselvallig met een mix van wolken, zon en enkele buien.