Súdwest-Fryslân onderzoekt hoe Empatec moet worden bestuurd

20-01-2022 JOURE – Súdwest-Fryslân wil onderzoeken hoe de gemeenteraad meer invloed kan hebben ten aanzien van de werkwijze binnen Empatec. Dit is het gevolg van de raad enquête naar het bestuur en de financiële problemen die ontstonden bij Empatec. Naast Súdwest-Fryslân zijn de gemeenten De Fryske Marren, Harlingen en Waadhoeke de eigenaar van het werk- leerbedrijf.

Naast een onderzoek naar een betere aansturing zal er ook worden gekeken naar een mogelijke opzegging van de samenwerking tussen gemeenten en naar een mogelijk opheffing van bedrijf Empatec.

De overige gemeente hebben eerder een businesscase gepresenteerd. Hierin zijn aanpassingen gedaan om de invloed op het bestuur van de gemeenten te vergroten. Het onderzoek wat is gedaan vindt het plan ook niet wat er ligt van de andere gemeenten niet ver genoeg gaan. Er wordt in het onderzoek ook gesproken over de mogelijkheid waarin gemeenten directe aandeelhouders worden van het bedrijf.

Ondanks de eerdere toezeggingen zou er binnen Empatec onrust zijn ontstaan. Dit zou mede komen door alle media aandacht die het bedrijf krijgt en de onderzoeken die er plaats hebben gevonden. In februari neemt de gemeenteraad van Súdwest-Fryslân een besluit nemen. Vervolgens zullen in maart moeten alle vier gemeenteraden besluiten over de toekomst.