Strengere regelgeving rondom vuurwerk

30-12-2019 JOURE – De regelgeving in Nederland is strenger geworden. Hieronder de regelgeving op een rijtje:

Vuurwerk afsteken?
Je mag, net als de vorige jaren, pas vuurwerk afsteken op oudjaarsdag om 18:00 uur, en dan moet het op 1 januari 02:00 uur ook echt afgelopen zijn. Ben je te vroeg, of ga je op nieuwjaarsdag te lang door, dan kun je een boete krijgen.

Op andere tijden vuurwerk afsteken
Wie zich niet aan de tijden houdt riskeert een boete van 100 euro en moet het vuurwerk dat hij nog heeft, inleveren. Kinderen van 12 tot 18 jaar kunnen ook worden doorgestuurd naar stichting Halt voor een Halt-straf.

Wat is er eigenlijk veranderd?
Vanaf deze jaarwisseling is het voor verkopers verplicht om gratis veiligheidsbrillen en aansteeklonten mee te geven. Vorig jaar werd het bezitten van een lanceerstandaard voor pijlen verplicht.

4. Hoeveel vuurwerk mag je hebben?
Een persoon mag maximaal 25 kilo (legaal) vuurwerk in huis hebben. Buiten de verkoopdagen ook, maar dan op een veilige, niet voor het publiek toegankelijke plaats. 

5. Hoe oud moet je zijn om vuurwerk af te steken?
Dat ligt eraan wat voor vuurwerk het is. De minimumleeftijd (12, 16 of 18 jaar) voor het afsteken staat op de verpakking. Vanaf 12 jaar mag je alleen het lichtste vuurwerk kopen, zoals sterretjes en ijsfonteinen. 16-jarigen mogen al wat harder knallen en pas vanaf je 18de mag je aan de gang met het grote werk.

6. Mag je overal knallen?
Binnen onze gemeente bijna overal. Er wordt wel verwacht dat de rommel die achterblijft opruimt. Het is niet handig om bij verzorgingshuizen en dierenasiels vuurwerk af te steken.

7. Legaal vuurwerk
Legaal vuurwerk koop je in Nederland bij een legale vuurwerkhandel vandaag en morgen. Het heeft een goed leesbare, Nederlandstalige handleiding. Op de verpakking staat de tekst ‘geschikt voor particulier gebruik’ en informatie over de fabrikant. Ook staat daar het productiejaar op en een vermelding of plaatje van de effecten van het vuurwerk.

8. Boetes voor illegaal vuurwerk
Wie betrapt wordt met illegaal vuurwerk, kan grote boetes krijgen. De boete wordt dan al snel 400 euro per illegaal artikel. In sommige gevallen wordt zelfs een celstraf opgelegd. Op de handel maar ook op het bezit ervan staat een maximale gevangenisstraf van zes jaar, waarschuwt het Openbaar Ministerie.

9. Vuurwerk kopen in het buitenland?
Ja het kan, maar er zijn behoorlijk wat regels voor. Je mag alleen goedgekeurd vuurwerk kopen uit het buitenland dat voldoet aan de eisen van de Nederlandse wet. Bovendien mag je dit alleen kopen op de drie afgesproken verkoopdata voor dit jaar. De invoer van vuurwerk moet minstens 48 uur van tevoren zijn aangemeld bij de Inspectie Leefomgeving en Transport. Dat laatste is al niet makkelijk als je geen bedrijf bent. ‘In Nederland vuurwerk kopen is dus verstandiger’, meldt de Rijksoverheid zelf. 

10. Vuurwerk afsteken
Gebruik voor het afsteken een aansteek lont, draag een vuurwerkbril en gebruik de lanceerstandaard voor pijlen. Wie betrapt wordt zonder standaard, kan een proces-verbaal krijgen. Het gebruikt van vuurwerkbril en aansteek lont is niet verplicht.

Experimenteer niet met vuurwerk. Het lijkt nogal voor de hand te liggen, maar ieder jaar weer gebeuren ongelukken omdat mensen onveilig omspringen met vuurwerk. Jaarlijks belanden gemiddeld 480 gewonden op de spoedeisende hulp en raken 200 ogen beschadigd.  Om vuurwerk zo veilig mogelijk af te steken, is het vooral belangrijk dat je er voorzichtig mee omgaat en blijft nadenken. Daarom is het belangrijk dat je bijvoorbeeld niet te veel hebt gedronken.

11. Vuurwerk bewaren
Dit mag tenzij het niet meer dan 25 kilo is en alleen op een niet voor het publiek toegankelijke plaats wordt bewaard.