Storm met (zeer) zware windstoten

31-01-2022 JOURE – Storm Corrie trekt over het land. Vooral aan de west- en noordwestkust en op het IJsselmeer staat stormkracht 9. Verder komen aan zee zeer zware windstoten voor van 110-115 km/uur. In de kustprovincies waait het hard tot stormachtig met zeer zware windstoten van 100-110 km/uur, landinwaarts zijn windstoten tot 90 km/uur mogelijk. Het weerbeeld laat af en toe regen zien, maar er zijn ook droge perioden met af en toe zon. Het wordt een graad of 7. Later vandaag neemt de wind in kracht af. De komende dagen is het wisselvallig met temperaturen van 8 tot 11 graden.

We hebben te maken met storm Corrie. Vanochtend is de noordwestenwind aan de west- en noordwestkust en op het IJsselmeer stormkracht 9. Daarbij komen zeer zware windstoten voor van 110 tot 115 km/uur, mogelijk iets meer. In de kustprovincies waait het hard tot stormachtig (7 tot 8 Bft) met zeer zware windstoten van 100 tot 110 km/uur. Bij deze waarden kunnen makkelijk bomen omvallen, takken afbreken en dakpannen afwaaien. Voor het noordwesten van het land geldt dan ook code oranje en als je de deur uitgaat moet je rekening houden met flinke hinder.

Verder landinwaarts is het ook onstuimig en waait de noordwester vrij krachtig tot hard (5 tot 7 Bft). Daarbij komen zware windstoten voor van 75 tot 90 km/uur. Het weerbeeld laat niet alleen veel wind zien, maar ook wolkenvelden en van tijd tot tijd regen. In het zuidwesten is het meest droog en breekt de zon af en toe door.

Vanmiddag kan het aan de noordwestkust eerst nog stormen met zeer zware windstoten van meer dan 100 km/uur. Ook in het binnenland zijn nog steeds zware windstoten van 75 tot 90 km/uur mogelijk. In de loop van de middag neemt de wind geleidelijk in kracht af en verdwijnt de storm. Wel blijft het onstuimig. Later vanmiddag waait het boven land vrij krachtig (5 Bft) en aan zee krachtig tot hard (6-7 Bft). In het Waddengebied is de wind dan nog altijd stormachtig, kracht 8.

De bewolking heeft vanmiddag de overhand en er vallen enkele buien. Vooral in het westen breekt ook de zon af en toe door. De temperatuur stijgt op deze laatste dag van januari naar maximaal 6 of 7 graden en dat is een hele gebruikelijk waarde voor de tijd van het jaar.

Vanavond neemt de wind verder in kracht af en later vanavond en komende nacht waait het matig boven land en (vrij) krachtig aan zee en in het Waddengebied (4 tot 6 Bft). De windstoten verdwijnen komende nacht en daarmee is het winderige weer voorbij. Het weerbeeld laat een mix zien van wolken en enkele opklaringen. Verspreid over het land is een bui mogelijk, maar veruit de meeste plaatsen houden het droog. De temperatuur daalt naar 4 graden aan zee tot lokaal 1 graad landinwaarts.

Morgenochtend is het grijs, bewolkt en lokaal ook nevelig. Uit de bewolking valt af en toe wat lichte regen en motregen. De wind waait uit het zuidwesten en is matig boven land en vrij krachtig in de kustprovincies. Aan zee waait het weer krachtig en bij de Waddeneilanden is de wind soms hard, 6-7 Bft.

Morgenmiddag is het bewolkt en valt eerst nog af en toe regen en motregen. De nattigheid trekt naar het oosten weg en in de loop van de middag breekt in het westen en noorden de zon af en toe door. De wind waait uit het westen, later uit het noordwesten en is weer duidelijk aanwezig. Boven land waait het matig tot vrij krachtig en aan zee krachtig (4-6 Bft). In het Waddengebied is de wind hard, kracht 7. De temperatuur loopt op naar 8 graden in het oosten tot 10 in het westen.

Morgenavond en in de nacht naar woensdag is er een mix van wolken en opklaringen. Met name in het oosten en noordoosten valt wat lichte regen, elders is het droog. De stevige noordwestenwind neemt weer in kracht af en de temperatuur daalt naar 5 tot 7 graden.

Woensdag is er een afwisseling van wolkenvelden en geregeld zonneschijn. Hier en daar komt het tot een bui, maar over het algemeen is het droog. Er waait een matige tot vrij krachtige en in het Waddengebied soms krachtige noordwestenwind en het wordt 9 tot 11 graden.

Donderdag is het over het bewolkt en valt af en toe wat lichte regen of motregen. De zuidwestenwind is matig, aan zee (vrij) krachtig en het wordt 8 tot 10 graden.

Vrijdag trekt een regengebied over het land. In de middag is het meest droog en breekt de zon door. Er staat wederom flink wat wind en het is een graad of 8. In het weekend is het (licht) wisselvallig met zon, wolken en van tijd tot tijd regen. De wind is weer nadrukkelijk van de partij en het wordt 7 tot 10 graden.

Ook volgende week is de kans op zacht winterweer groot. De temperatuur komt de eerste dagen in de middag uit op 9 tot 11 graden en ook de nachten verlopen vorstvrij. Het weerbeeld laat een mix zien van zon en wolken en de kans op regen is niet heel groot.