Storm Dennis met name in eerste helft van zondag actief

15-02-2020 JOURE – Storm Dennis levert bij ons een onstuimige zondag op, al merken we zaterdag al zijn aanwezigheid. De bewolking neemt toe, net als de windkracht. In de namiddag en avond waait het hard tot stormachtig aan zee met zware windstoten tot 85 km/uur. Landinwaarts is het rustiger.

In de nacht naar zondag en zondagochtend neemt de wind in kracht toe. Boven land waait uiteindelijk een vrij krachtige of krachtige zuidwester, tijdens buien en in open gebieden soms even hard, kracht 7. Daarbij zijn windstoten mogelijk van 75 tot 90 km/uur. Aan de kust wordt de wind enige tijd stormachtig, af en toe ook zuidwesterstorm met windstoten van ruim 100 km/uur. Bij ten minste windkracht 9 gemiddeld over een heel uur kunnen we de derde officiële storm binnen een week noteren. 

Zondag vooral langs de (noordwest)kust kans op zeer zware windstoten van ruim 100 km/uur. De meeste wind hebben we in ons land zondagochtend en in het eerste deel van de middag. Later op zondag neemt de wind geleidelijk wat in kracht af. In grote lijnen lijkt de verwachte windsnelheid voor ons land op die van afgelopen maandag en dinsdag. Bij ons is storm Dennis dus niet heel bijzonder, maar op de Britse Eilanden zorgt hij voor zware storm. Omdat de storm daar wel grote impact heeft, is de naam aan de storm toegekend.

Problemen voor lucht- en scheepvaart
Storm Dennis zal net als Ciara voor problemen zorgen in de lucht- en scheepvaart. Vooral het vliegverkeer van en naar de Britse Eilanden kan zaterdag en zondag hinder ondervinden van de sterke wind. Hinder is ook aanwezig voor de veerdiensten over de Noordzee. Mogelijk dat door de wind en hoge golven van 3 tot 4 meter veerdiensten enige tijd worden gestaakt. Ook van en naar de Waddeneilanden is een korte stremming van de veerdiensten niet uitgesloten.

Vandaag is het nog op de meeste plaatsen droog met ruimte voor de zon. Morgen is het grotendeels bewolkt en vooral in de noordwestelijke helft valt af en toe regen. Door de stevige zuidwestenwind wordt zeer zachte lucht aangevoerd. Dat zien we goed terug in de maxima, die liggen rond 12 graden.

Zondag wordt het zelfs extreem zacht. De temperatuur komt op de meeste plaatsen uit tussen 12 en 16 graden, lokaal misschien nog wat zachter. Loopt de temperatuur op naar ten minste 13.4°C dan kunnen we een officieel warmterecord voor 16 februari noteren. Het absoluut datumrecord voor 16 februari staat op naam van Maastricht met 17.1°C (2007). Dat record staat een stuk scherper.

Het weerbeeld is zondag bewolkt. Er zijn perioden met regen, maar op meerdere plaatsen is het ook regelmatig een langere tijd droog. Pas laat op de avond wordt het vanuit het westen overal droog met opklaringen.