Stinzenplanten in parken Heremastate en Ter Huivra

28-02-2019 JOURE – Het stinzenseizoen is weer begonnen en daarvoor hoef je niet helemaal naar het noorden van onze provincie af te reizen. Daar waar bekende stinzentuinen zijn, zoals Dekemastate, Jongemastate en Martenastate, kun je dichtbij huis ook veel stinzen vinden in de parken Heremastate en Ter Huivra in Joure.

De afgelopen jaren is er na de renovatie van de parken Heremastate en Ter Huivra veel aangeplant en verplant. Wat we willen is dat de oude stinzensoorten die nog in de parken aanwezig zijn zich gaan vermeerderen. Dit kan door zaaien of door grote pollen te scheuren. Doordat de bollen de kans moeten krijgen om af te sterven en uit te zaaien, maaien we beide parken pas in de maand juni. We zijn hier nu vier jaar mee bezig geweest en voorzichtig zie je op sommige plekken al veel meer bollen boven komen.

Op dit moment staan of komen de eerste planten in beide parken al tot bloei. De sneeuwklokjes zie je op verschillende plekken al bloeien en de krokkussen staan ook op springen. Ook staan hier en daar de lenteklokken al in bloei. De bostulp laat zijn blad al zien en nu maar hopen dat er wat bloemen in komen. De bostulp wil nog wel eens lastig in bloei komen, dit komt meestal door de grondsoort waar ze in staan.

Wat later in het seizoen (dat ongeveer tot half mei doorloopt) kun je de gele-, witte- en gevulde- bosanemonen, wilde hyacint, Sterhyacint, Aronskelken, holwortel, helmbloem, daslook, vogelmelk adderwortel en gevlekt longkruid zien bloeien.