Stevige wind en enkele felle buien

14-12-2019 JOURE – perioden met buien wisselen elkaar vandaag af. Het wordt 7-9 graden en het waait stevig. Komende nacht en zondagochtend wordt het ronduit onstuimig met aan zee kans op windstoten tot 100 km/uur. Er trekken felle buien over het land. Later wordt het droog met flinke zonnige perioden. Het wordt 8-10 graden is. Daarna wordt het nog zachter.

Vanochtend trekken wolkenvelden en enkele buien vanuit het westen over het land. Lokaal komt bij deze buien een klap onweer voor. Tussendoor zijn er zonnige momenten. In de loop van de ochtend neemt het aantal buien in het westen en zuiden tijdelijk af en is het vaak droog.

Vanmiddag is het aanvankelijk op veel plaatsen droog met naast wolkenvelden ook ruimte voor de zon. Al gauw neemt de kans op buien weer toe. Daarbij zijn de meeste buien voor de zuidelijke provincies. De maxima komen uit op 7 graden in het noorden tot 9 in het zuiden. In de loop van de middag wordt het in het westen en zuidwesten droog en klaart het breed op. Je kunt daardoor nog even genieten van de ondergaande zon. De rest van het land heeft dan nog met buien en wolkenvelden te maken.

Het waait stevig. Er staat een vrij krachtige zuidwesten- tot westenwind in het binnenland. In de kustgebieden waait het krachtig tot hard (6-7 Bft.). Aan zee is de wind soms stormachtig en daarbij is kans op zware windstoten tot 80 km/uur.

Vanavond wordt het vanuit het zuidwesten in het hele land droog met brede opklaringen. Daardoor zijn de vallende sterren van de Geminiden op veel plaatsen goed te zien. De wind blijft duidelijk aanwezig en is matig in het binnenland tot hard aan zee.

Komende nacht neemt de bewolking toe. Een gebied met buien breidt zich over het land uit en daarbij kan het flink plenzen. Het regent niet alleen stevig, bij deze buien is aan het eind van de nacht ook nog eens kans op zware windstoten. Aan zee kan de wind uithalen naar 90-100 km/uur en in het binnenland kan de wind snelheden bereiken tot 80 km/uur. De minima komen uit op 3 graden in het noordoosten tot 6 in het zuidwesten. De laagste temperaturen worden aan het begin van de nacht bereikt. Gedurende de nacht loopt het kwik een paar graden op.

Morgenochtend is het ronduit onstuimig. In het binnenland waait een vrij krachtige zuidwestenwind en in de kustgebieden is de wind krachtig tot hard (6-7 Bft.). Aan zee en op de Wadden staat een stormachtige wind (windkracht 8) en soms wordt zelfs even stormkracht bereikt (9 Bft.). Daarbij is kans op zware windstoten van ruim 90 km/uur.

Aan het begin van de ochtend heeft Nederland nog met buien te maken. Deze buien trekken gauw naar het oosten weg. Daardoor wordt het overwegend droog met flinke zonnige perioden.

Morgenmiddag neemt de wind duidelijk in kracht af. De zuidwester is matig in het binnenland tot krachtig aan zee. Het weerbeeld bestaat uit flinke zonnige perioden en enkele wolkenvelden. In het westen, midden en noorden neemt de kans op enkele felle buien toe. Elders blijft het waarschijnlijk droog. De maximumtemperatuur komt uit op 8 graden in het noorden tot 10 in het zuiden. Daarmee is het een stuk zachter dan normaal. Middagtemperaturen van 5-7 graden zijn halverwege december gebruikelijk.

Morgenavond blijft in het noordwesten kans op buien. Elders wordt het droog en wisselen wolken en opklaringen elkaar af. In de nacht naar maandag trekken veel sluierwolken over het land en daardoor krijgt de maan een wazige gloed. In het zuidoosten komt dikkere bewolking voor en is kans op wat regen. Over het noordwesten trekken wolkenvelden en enkele buien. Het koelt af naar 4-6 graden.

Maandag heeft ons land met veel bewolking te maken, waar soms een waterig zonnetje doorheen schijnt. De kans op zon is het grootst in het noordwesten. Het zuidoosten heeft te maken met perioden met regen. Later op de dag neemt ook in de rest van het land de kans op wat regen toe. Met maxima van 9-11 graden blijft het zacht voor de tijd van het jaar. In tegenstelling tot het weekend waait het niet zo hard meer. De zuiden- tot zuidwestenwind is matig tot vrij krachtig.

Dinsdag blijft bewolking de boventoon voeren. De kans op regen is groot en daarbij is het boterzacht. De temperatuur stijgt naar 11-15 graden en dat terwijl de gemiddelde temperatuur voor half december 5-7 graden bedraagt!

De dagen daarna blijft het wisselvallig. Regengebieden en wolkenvelden trekken over het land, maar er zijn ook droge dagdelen met zonnige perioden. Woensdag is het met 7-10 graden minder zacht dan dinsdag. De rest van de week kan het kwik weer ruim boven 10 graden uitkomen. Het zachte weer houdt voorlopig aan. De kans op een witte Kerst is zeer klein.