Stevige buien zorgen voor natte dag

01-10-2019 JOURE – Oktober begint kletsnat met enkele stevige buien. Koud is het niet met 15-19 graden. Morgen zoekt de wind de noordwesthoek op en wordt frisse lucht over Nederland geblazen. Het wordt slechts 13-14 graden en het weerbeeld bestaat uit zon, wolken en buien. Ook de dagen daarna blijft het wisselvallig met elke dag kans op regen of buien. De temperatuur stijgt naar 12-16 graden

Het is vanochtend bewolkt en aanvankelijk regent het op veel plaatsen. De regen trekt naar het oosten weg en daarna is het even droog. In de zuidelijke helft van het land komt het al vrij snel tot stevige plensbuien en daarbij is ook onweer mogelijk. De wind waait uit het zuidwesten en is matig tot vrij krachtig.

Vanmiddag zijn in het midden en zeker in het zuiden van het land flinke plensbuien mogelijk. Daarbij is ook hagel en onweer mogelijk. In het noorden van het land valt het met de buiigheid wel mee, maar blijft het ook niet droog. Tussen de buien door kan de zon aan het begin van de middag nog heel even schijnen, maar later op de middag heeft de bewolking weer de overhand.

De matige en aan zee vrij krachtige zuidwestenwind gaat in het noorden van het land draaien. De windrichting wordt noord tot noordoost en daarmee wordt geleidelijk koudere lucht aangevoerd. De temperatuur blijft op de Wadden en langs de noordkust steken bij 15-16 graden. Elders in het noorden wordt het 17 graden. In de rest van het land stijgt de temperatuur naar 18-19 graden.

Vanavond is het vooral in het zuiden van het land nat met flinke buien. Ook in het midden van het land komen buien voor, maar verder naar het noorden is weliswaar kans op een bui, maar deze zijn minder fel en talrijk. Bovendien kan het even opklaren. De wind draait overal geleidelijk naar het noorden tot noordoosten.

Vannacht trekken de meeste buien naar het zuiden weg en klaart het op. Het kan dan ook flink afkoelen. In het binnenland liggen de minima rond de 5-7 graden, langs de kust wordt het niet veel kouder dan 8-10 graden.

Morgenochtend schijnt op veel plaatsen geregeld de zon. Er zijn ook stapelwolken en hier en daar is een bui mogelijk. In het zuidoosten is het bewolkt en valt nog wat lichte regen, maar al vrij snel breekt ook de zon in het zuidoosten af en toe door. De wind waait uit het noordwesten en is matig boven land en vrij krachtig aan zee.

Morgenmiddag is er een mix van zon, stapelwolken en enkele buien. De meeste buien zijn voor de noordelijke helft van het land en bij die buien is kans op hagel en onweer. De noordwestenwind neemt in kracht toe en wordt matig tot vrij krachtig boven land en krachtig in de kustgebieden. Bij de Wadden kan de wind later hard worden, windkracht 7. De temperatuur blijft overal steken bij 13-14 graden en daarmee is het kouder dan normaal. Gebruikelijk is het begin oktober 15-17 graden.

Morgenavond en in de nacht naar donderdag komt het nog tot enkele buien, maar er zijn ook brede opklaringen. De stevige noordwestenwind neemt geleidelijk weer in kracht af. De temperatuur daalt naar 7-8 graden in het binnenland en naar 10 aan zee.

Ook donderdag wisselen zon, stapelwolken en enkele buien elkaar af. In de ochtend zijn de meeste buien voor het noorden en westen, in de middag zijn de buien in het binnenland te vinden. De wind waait uit het westen tot noordwesten en is duidelijk in kracht afgenomen. Later draait de wind naar zuidwest en neemt verder af naar zwak. De temperatuur wint weer een graadje en stijgt naar 14-15 graden.

Vrijdag trekt in de ochtend wederom een regengebied over het land, gevolgd door enkele buien. In de avond gaat het vanuit het westen opnieuw regenen. De wind waait uit het westen tot zuidwesten en is matig boven land, vrij krachtig in de kustprovincies en krachtig aan zee. De temperatuur stijgt naar 12 graden in het noordoosten en naar 16 graden in het zuidwesten van het land.

Ook in het weekend blijft het uitermate wisselvallig met op beide dagen een grote kans op regen. De temperatuur stijgt naar 13 graden in het noorden en naar 15 graden in het zuiden van het land.