Steeds meer ruimte voor de zon

27-03-2022 JOURE – Regionaal komt in de ochtend lage bewolking voor. De zon krijgt steeds meer ruimte en vanmiddag is het weer fraai voorjaarsweer. Het uiterste noorden blijft wel gevoelig voor wolken van de Noordzee. Het wordt 10 tot 18 graden van noord naar zuid. Morgen is het weerbeeld vergelijkbaar met iets lagere maxima. De dagen daarna zet de temperatuurdaling door. Er komt meer bewolking voor en de kans op neerslag neemt vanaf dinsdag toe.

Vanochtend is het in het uiterste zuiden nog grijs met nevel en laaghangende bewolking, maar dit lost in rap tempo op. Elders is er veel ruimte voor de zon met enkele wolkenvelden. Er waait een zwakke wind uit het noordoosten. In de kustgebieden en rond het IJsselmeer waait het iets harder en wordt windkracht 3 of 4 bereikt. Door die frisse wind blijft de temperatuur in het noorden achter. Daarnaast blijft deze regio gevoelig voor wolkenvelden vanaf de Noordzee. Daardoor zullen we vandaag redelijk grote verschillen qua maximumtemperatuur tussen noord en zuid kunnen verwachten.

Vanmiddag is het op veel plaatsen weer een zonovergoten lentedag met hooguit enkele dunne stapelwolken. Het uiterste noorden heeft met meer bewolking te maken en door de frisse noordenwind wordt het op de Waddeneilanden niet veel warmer dan een graad of 10. In de kop van Noord-Holland en in het noorden van Friesland en Groningen wordt het maximaal 12 tot 14 graden. Verder naar het zuiden komt de maximumtemperatuur uit op 16 à 17 graden. Het uiterste zuiden maakt op het warmste moment van de dag nog kans op een lokale 18 graden. De noordoostenwind is zwak boven land en matig aan zee en rond het IJsselmeer. Langs de westkust kan een wind vanaf zee opsteken, waardoor het op de stranden in de loop van de middag enkele graden afkoelt.

Vanavond is het grotendeels helder en staat er slechts een zwak briesje. Door de ingang van de zomertijd gaat de zon een uurtje later onder en is het buiten nog iets langer aangenaam. Als het eenmaal begint te schemeren koelt het wel in rap tempo af. Tijdens een avondwandelingetje komt een jas nog goed van pas.

Vannacht zet de temperatuurdaling door. Het waait nauwelijks en met name in het noorden en midden van het land kan het nevelig of mistig worden. In de mistgebieden is het kil met temperaturen rond het vriespunt. Het uiterste zuiden heeft een kleinere kans op mist en hier blijft het zeer waarschijnlijk beperkt tot wat nevel of ondiepe mistbanken. De minimumtemperatuur ligt op veel plaatsen tussen 2 en 5 graden. In Zeeland koelt het niet verder af dan 6 à 7 graden.

Morgenochtend is het regionaal grijs met nevel en mist. Gedurende de ochtend lost dit op en kan de zon weer voluit schijnen. Door de noordelijke windrichting zijn de Waddeneilanden het meest gevoelig om gehuld te blijven in laaghangende bewolking. Soms trekken de wolkenvelden ook verder naar het zuiden. Dieper landinwaarts lost de bewolking grotendeels op en stijgt de temperatuur verder door.

Morgenmiddag is het op Terschelling slechts 10 graden terwijl het in Leeuwarden en Groningen opwarmt naar 13 graden. In het midden en zuiden van het land komt de maximumtemperatuur tussen 15 en 17 graden uit. Op het noorden na bestaat het weerbeeld uit flink wat zonneschijn, maar vanuit het zuiden trekken wel steeds vaker sluierwolken voor de zon langs.

Morgenavond blijft het droog, maar de bewolking neemt verder toe. Door de toename aan bewolking koelt het minder sterk af en de minimumtemperatuur komt tijdens de nacht naar woensdag tussen 3 en 7 graden uit.

Dinsdag nemen we afscheid van het zonnige en zachte lenteweer. Door een aanhoudende noordenwind zet de temperatuur een verdere daling in. Overdag wordt het niet warmer dan 10 graden in het noorden tot 16 graden in het zuidoosten van het land. Voor het eerst sinds lange tijd kan weer wat regen vallen en daar maakt vooral het zuiden van het land kans op.

Woensdag is het gevoelig frisser in vergelijking met de voorgaande dagen en ’s middags wordt het slechts 7 tot 10 graden. Daarmee komen we zelfs iets onder de gebruikelijke temperatuur voor de tijd van het jaar uit. Af en toe valt ook een bui met daarbij kans op wat hagel.

De dagen daarna blijft het licht wisselvallig met een mix van wolken, zon en soms een (winterse) bui. De temperatuur blijft door een noordelijke windrichting aan de lage kant voor de tijd van het jaar met hooguit een graad of 8 op het warmste moment van de middag.