Starter in Friesland moet gemiddeld 44.877 euro eigen geld meenemen bij koophuis

06-10-2019 JOURE – Bij het kopen van een huis moet er altijd eigen geld worden meegenomen. Een starter die 36.000 euro verdient dient bij een koophuis in Friesland, ongeacht de oppervlakte van het koophuis, zelf gemiddeld zo’n 44.877 euro mee te nemen.

Meer eigen geld nodig bij aankoop huis
Sinds 1 januari 2018 financieren hypotheekverstrekkers maximaal 100% van de waarde van een koophuis. Extra kosten zoals die voor notaris, overdrachtsbelasting en taxatie; moet je als koper dus zelf betalen met eigen geld. Wil je als koper een duurder huis dan de maximale hypotheeklening die verkregen kan worden, dan moet er vanzelfsprekend meer eigen geld ingebracht worden.

In grote delen van Nederland stijgen de vierkante meterprijzen nog steeds. Dat betekent dat het elk jaar uitdagender wordt om een betaalbaar huis te kopen. Een alleenstaande starter moest in augustus 2019 voor een woning van 60m2 gemiddeld al 24.496 euro eigen geld meenemen. Dat is bijna 2.000 euro meer dan in februari 2019.

Eigengeldkaart Friesland
De hoeveelheid eigen geld die ingebracht moet worden om een huis te kopen hangt af van verschillende factoren. De belangrijkste zijn het inkomen het aantal vierkante meters van de woning, en de aankoopprijs van het huis.

Ook de regio speelt een rol: in Friesland is het bedrag dat zelf ingelegd moet worden het hoogst binnen de gemeente Terschelling, terwijl kopers in Ferwerderadiel gemiddeld het minst moeten bijleggen.

Op de website van het onderzoeksbureau zijn de resultaten van alle gemeenten in Nederland terug te vinden.