Start Groene Dagen volkstuin Joure op 26 maart

20-03-2022 JOURE – Gezonde groentes en fruit vanuit de eigen tuin smaken het best. Het is wetenschappelijk bewezen. Een paar vierkante meter goede grond is al genoeg om zelf geteelde sla, sperzieboontjes, aardbeien of kruiden te oogsten. Naast de vreugde van tuinieren betekent het ook nog eens de garantie van gezonde en goedkope groente. Niets mooier dan zelf te tuinieren. Volkstuinvereniging Voor Nut en Ontspanning in Joure helpt nieuwe tuiniers met praktische tips tijdens Groene Dagen. De eerste is zaterdag 26 maart, ’s ochtends van half elf tot twaalf uur.

Het vijftigjarig jubileum dit jaar van de Jouster volkstuinvereniging is niet alleen een feest voor de leden. Anderen, ook niet-leden, mogen meedoen op de tuinen. Daar krijgen zij kennis en kunde van ervaren tuiniers over spitten, zaaien, oogsten en vruchtbare grond. De vereniging heeft de komende maanden daarom Groene Dagen op het tuincomplex Haskerfjildwei in Joure voor iedereen die iets wil leren over gezonde grond en de beste methodes om groentes en fruit te telen. Er is bij het Túnkershonk alle gelegenheid om mee te doen en zelf te ervaren hoe leuk een groentetuintje kan zijn. De volgende keer is er al resultaat.

Voor een beginnend tuinier zijn er volop vragen. Wat is een handige inrichting van de tuin? Wat is goede grond? Welke bemesting is er nodig? Hoe kan ik heel slim een eigen kruidentuintje aanleggen met daarin basilicum, tijm en oregano? Ervaren tuiniers zijn graag een gids. Op de zaterdagochtenden van 26 maart, 23 april, 21 mei, 18 juni en 16 juli is eenieder welkom. Opgave is niet nodig. Telkens is er een thema dat wordt uitgelicht. In maart gaat het over het begin van een tuin met een vruchtbare bodem, in april extra informatie over het aardappelveld en in mei over bonen en bloemen.

Het doel is een mooie oogst van eigen tuin. Het voorbereiden van de grond in de moestuin is daarvoor erg belangrijk. Daarom alvast wat tips van de tuiniers van Volkstuinvereniging Voor Nut en Ontspanning in Joure. Een vruchtbare bodem is kruimelig en luchtig van structuur en deze bevat veel humus en voedingstoffen. In het voorjaar is het de goede tijd om de grond los te maken. Een te zure grond wil wat kalk krijgen en voor te kalkrijke grond is het toevoegen van tuinturf de remedie. Met het inwerken van wat organische meststof kunnen jonge plantjes een goede start maken.

Voor tuiniers is het altijd een strijd met het ongeduld. Tuinbonen en erwten kunnen in maart al gezaaid worden, maar sperziebonen en courgettes bijvoorbeeld pas als IJsheiligen op 12 mei voorbij is, Deze groentes houden van warmte en kunnen absoluut geen vorst verdragen. Ook in juni is nog een moestuin in de volle grond te beginnen. Een groot deel van de groenten en kruiden kan dan nog gewoon de grond in. Denk maar aan pompoenen en courgettes. Het zaaien stopt in september, het oogsten gaat het hele jaar door. Het genoegen is dat de tuin zo het hele groeiseizoen iets smakelijks heeft te bieden. Dus ontdek de vruchten van een eigen tuin met de ervaren tuiniers van Joure.