Speelgoed, knuffels of kleding die kapot is zelf repareren in Repair Café Kids Bibliotheek Joure

23-02-2020 JOURE – Woensdagmiddag 4 maart is er, speciaal voor kinderen, een Repair Café Kids in de bibliotheek in Joure. Tussen 14.30 en 16.30 uur kan er van alles gerepareerd worden, waarbij deskundige hulp aanwezig is om de kinderen te helpen.

Is de favoriete beer van je kind kapot geknuffeld of wil dat mooie autootje niet meer rijden? Kom dan naar het Repair Café Kids, waar je kind het, met wat hulp, zelf mag komen repareren. Op onze werkplek in de bibliotheek is gereedschap en materiaal aan­wezig om alle mogelijke reparaties uit te voeren. Elektriciens, naai­sters, timmerlieden en ict-ers helpen de kinderen graag met het repareren van hun kapotte spullen. Denk aan speelgoed, kleding, meubels en elektrische apparaten. Kom langs en kijk wat er allemaal mogelijk is.

In februari en maart is ook de bijzondere expositie ‘Mooi Stuk!’ te zien in de bibliotheek. In oktober 2019 was het tien jaar geleden dat het allereerste Repair Café werd georganiseerd. In een Repair Café kunnen bezoekers hun eigen kapotte spullen repareren, met hulp van handige vrijwilligers uit de buurt. Inmiddels telt deze bottom-up organisatie wereldwijd bijna 2000 Repair Cafés. Dit jubileum wordt onder meer gevierd met de pop-up tentoonstelling ‘Mooi Stuk! Ode aan de reparatie’

Repareren is goed voor het milieu én leuk om te doen! Elke reparatie is een soort ontdekkingstocht. ‘Mooi Stuk!’ toont gerepareerde voorwerpen. Bij elk voorwerp hoort een kort audiofragment met de analyse en inzichten van de reparateur. Dit biedt een kijkje in de mogelijkheden om het leven van een koffieapparaat, rolkoffer, stoel, spijkerbroek en mobiele telefoon te verlengen.

Jaarlijks worden er vele apparaten weggegooid die nog makkelijk te repareren zijn. De tentoonstelling wil aanzetten tot meer bewustwording en kennisdeling. Bezoekers kunnen een liefdes- of excuusbrief schrijven aan hun gerepareerde of weggegooide voorwerp.

De expositie is tijdens openingsuren te bekijken in Bibliotheek Joure.