Slimme bigbags meten temperatuur van pootaardappelen van HZPC

23-12-2020 JOURE – Met de pilot ‘smart bigbags’ zet het handelsbedrijf in pootaardappelen HZPC het internet of things in om kennis te delen en meer grip te krijgen op het leveringsproces van pootgoed. Tussen december en april worden 1100 grootverpakkingen voorzien van een intelligente chip. Bovendien zijn 100 van deze chips uitgerust met een microsensor die tijdens het transport de temperaturen uitleest.

De pilot is een vervolg op een proef met 80 slimme bigbags die vorig seizoen bij klanten in Spanje werden afgeleverd. HZPC zet dit keer 1100 slimme bigbags naar Bulgarije, Frankrijk, Italië, Portugal, Servië, Spanje en Turkije. Bij het uitlezen van de chip via de eigen smartphone krijgt elke afnemer teeltadviezen in de eigen taal.

Nieuw in de pilot is dat een deel van de chips is uitgerust met een temperatuursensor. HZPC wil op die manier nagaan of de slimme bigbags ook inzetbaar zijn om transportcondities te meten, om eventuele klachten over het pootgoed later beter te kunnen herleiden.

Partijen kunnen weken onderweg zijn naar consumptietelers, met soms overslag tussen vrachtwagen, trein en boot, terwijl temperatuurschommelingen de kwaliteit van het pootgoed niet ten goede komen. Daarom wil HZPC meer inzicht in de condities tijdens verzending. In de pilot wordt in eerste instantie alleen gefocust op de temperatuur, maar voor de toekomst denkt HZPC ook aan sensoren voor het meten van luchtvochtigheid, CO2 en schokintensiteit.

De chips die worden toegepast komen van Tapp.online. De eerste slimme bigbags zijn al onderweg en de uitlevering gaat door tot april 2021. Daarna volgt evaluatie van de uitkomsten. Als de pilot de positieve verwachtingen bevestigt, dan wil HZPC de mogelijkheden van het internet of things stapsgewijs verder uit te breiden in het leveringsproces.