Skûtsjesilen bij omroep MAX


02-08-2017 JOURE – Op zaterdag 5 augustus aanstaande zend omroep MAX dagelijks het Skûtsjejournaal uit op NPO1 om 17.25 uur. De omroep werkt hiervoor samen met Omrop Fryslân. Ook zal omroep MAX een documentaire uitzenden over het Skûtsje van Leeuwarden. Deze zal eveneens op 5 augustus worden uitgezonden op NPO2 om 20:20 uur.

Of er ook aandacht komt voor andere skûtsjes in vorm van een documentaire is niet bekend. Reeds in de negentiende eeuw werden wedstrijden met skûtsjes georganiseerd, zoals in 1820 in Sneek. Toentertijd werd met name gezeild als de boeren geen vracht hadden en de schippers op die manier weleens een geldprijs konden verdienen. Vaak waren het kasteleins die een wedstrijd uitschreven, bijvoorbeeld als er kermis was, zodat na afloop de prijsuitreiking in het café kon worden gehouden.

In de tweede helft van de negentiende eeuw werden verenigingen opgericht om het zeilen te organiseren. Toen raakte ook het idee van amateursport in zwang, en werd er vrijwel geen wedstrijden meer uitgeschreven om geld. Omdat de schippers de tijd niet konden missen, begon het aantal deelnemers terug te lopen.