Skûtsje ‘De Waaksdom’ niet in haven van Joure


24-11-2017 JOURE – Zoals bekend wordt de 'Oeral thûs' vanmiddag over de tolhuisbrug gehesen. Er was een idee ontstaan om naast de 'Oeral thûs' het tweede Jouster Skûtsje 'De Waaksdom' ook over de brug te tillen zodat het unieke plaatje zou ontstaan van de twee Jouster schepen. De gemeente werd ingeschakeld om te kijken of dit tot de mogelijkheden zou behoren en de gemeente was positief over het spontane plan.

Het enige waar op een akkoord van zou moeten komen was van de 'Oeral thûs'. Er werd contact gelegd met de afscheid nemende voorzitter Klaas Plaatje. In de spontane actie wist binnen een 30-tal minuten vier mensen te bereiken die iets over het plan konden zeggen en vinden. Top prestatie op zich. Het antwoord van de benaderde personen was echter teleurstellend te noemen. Dhr. Plaatje gaf de reacties door.

"De staalkabels die worden gebruikt om het schip 'Oeral thûs' op zijn plek te houden kunnen een probleem worden als er nog een schip bij zou komen". Ook zou er te weinig ruimte zijn in de haven voor een tweede skûtsje en als laatste moet is het de vraag of het wel 'mooi' zou zijn om twee skûtsjes in de haven te hebben.

Dhr. Plaatje heeft zijn best gedaan om de meningen te peilen. Ook de gemeente was positief over het idee en wilde hier aan meewerken. Wat nu de werkelijke reden is van onder andere schipper Dirk Jan Reijenga om 'De Waaksdom' te weren zullen we waarschijnlijk niet te weten komen. Collegiaal is zijn reactie in ieder geval niet. Collega Schipper Ulbe Zwaga gaf aan teleurgesteld te zijn over de reactie van 'Oeral thûs'. De situatie is volgens Ulbe "frappant" te noemen.