Sinterklaas Kuiertocht

28-11-2019 SINT NICOLAASGA – Vanuit het Zalencentrum gaan we langs de Mûzeman naar de grote zwerfkei met de tekst “Doniawerstal moat bliuwe”, deze kei is een herinnering aan de weerstand bij de gemeentelijke herindeling van de gemeente Doniawerstal.

Na een loop door Sint Nyk en over het paardensportterrein van de Oorsprong, komen we bij de Amazonevijver. Destijds zo genoemd naar het werkgebied, de Amazone in Brazilië, van Pater Joop de Lange die hier jarenlang heeft gewerkt. Zo lopen we over het kabouterpad naar Maeykehiem, een organisatie voor mensen met een verstandelijke beperking, die dit jaar alweer haar 50-jarig bestaan vierde.

Na het Nijepaad komen we weer op de weg en gaan richting Sint Nyk. Voor het dorp gaan we links en komen we op de oude trambaan, destijds de lijn van Heerenveen – Lemmer – Amsterdam. De lijn is in 1901 geopend en tot 1948 mocht de tram gebruikt worden voor personenvervoer, daarna heeft het tot 1968 gediend als goederenvervoer zoals brandstofkolen voor de dorpsbewoners en zout en steenkool voor de Zuivelfabriek. De trambaan dient nu als fietspad en ook ligt er een transportbuis van 80 cm rond, van de Gasunie voor aardgas naar Holland.

Na een rondje door de nieuwbouwwijk komen we over het landgoed Wilhelmina-oord. Het bos werd in 1845 aangelegd door Jonkheer van Beyma, toenmalig burgemeester van Lemsterland. We komen nu ook langs het mooie gebouw van Wilhelmina-oord, dat in 1904 gesticht is door de drie ongehuwde Freules van Eysinga. Het werd destijds gebouwd voor vermoeide vrouwen van grote gezinnen, die daar 6 weken konden genieten van de goede zorgen en mooie natuur. Daarna heeft het gebouw dienst gedaan als opvangcentrum en herstellingsoord voor psychosociaal zwakken en het is nu een woon-zorgcentrum.

Dan volgt een mooie loop door het Wilhelminaoord bos, nu eigendom van het Fryske Gea. Daarna gaan we langs een boerderij richting Sint Nyk en lopen langs het vroegere vaarwater de Âldfeart (van Sint Nyk naar het Tjeukemeer) en komen we aan bij de koffie.

sintnyk 02

Na de rust gaat de 35 km door het dorp richting Lemmer en gaat via de oude trambaan en de landerijen richting KPN-toren (110 meter hoog) en langs het Prinses Margrietkanaal richting de rust in Dorpshuis “de Tsjelp” in Idskenhuizen. De 25 km gaat via een kortere route langs het Prinses Margrietkanaal ook naar de rust in het Dorpshuis in Idskenhuizen.

De 35 km en 25 km gaan daarna weer gezamenlijk verder, via de golfbaan en de Vegelinsbossen, richting Langweerderweg.
De 35 km maakt dan een lus naar Langweer via Boornzwaag en heeft nog een rust in het Wapen van Langweer, via de Jachthaven komen ze op het fietspad weer op de route van de beide afstanden en gaan nu via een mooie bosroute en Amazonevijver weer richting Sint Nyk en eindigen in het Zalencentrum.

De organisatie wenst jullie een mooie wandeldag met mooi weer.

Datum: 30 november 2019
Tijd: 09:00 – 17:00
Locatie: Zalencentrum Sint Nyk
Baron van Hardenbroekstraat 3
8521 KA, Sint Nicolaasga
Kijk ook op: http://flal.nl/wandel-info/wandelagenda-2019-2020/64-sinterklaas-wandeltocht