Seniorcafé: Elfstedentocht

04-02-2020 JOURE – Wiebe Wieling is voorzitter van de Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden en komt in het Seniorcafé vertellen over de Elfstedentocht.

Wiebe Wieling
Wiebe Wieling werd in december 2007, bijna elf jaar na de meest recente Elfstedentocht, voorzitter van de Vereniging De Friesche Elf Steden. Zelf heeft hij de ‘Tocht der Tochten’ tweemaal volbracht. In 1985 reed Wieling de Elfstedentocht samen met zijn vrouw Tjetje Dieuwke Stapensea.

Op 8 februari 2012 sprak Wiebe Wieling tijdens een persconferentie woorden die insloegen als een bom: ”Beste mensen, ik heb geen goed nieuws.’’ De Elfstedentocht kon toen net niet worden gehouden. Het land was in rouw en de voorpagina’s van de kranten stonden er vol van. “Zo dichtbij, zo verrekte dichtbij”, aldus Wieling. Zal hij de tocht ooit nog kunnen uitschrijven?

De Vereniging De Friesche Elf Steden heeft nadrukkelijk een niet-commercieel karakter en kent dan ook geen sponsors. Duizenden vrijwilligers helpen als de Tocht der Tochten doorgaat. Dat is de kern van de vereniging. Maar ook in ’ijsvrije’ jaren is er genoeg te doen: denk bijvoorbeeld aan alle draaiboeken, overlegsituaties, de leden- en financiële administratie en het oplossen van knelpunten in de route. Hierover heeft voorzitter Wiebe Wieling een boeiend verhaal te vertellen.

Seniorcafé Bibliotheek Joure
Woensdag 5 februari
10.00 – 12.00 uur
Entree: € 1,- inclusief koffie/thee

Seniorcafé
Iedere woensdagmorgen van 10.00 tot 12.00 uur kunnen 55-plussers in het Seniorcafé van de Bibliotheek terecht voor een kop koffie of thee, een praatje en om een krant of tijdschrift te lezen.
Bovendien wordt elke eerste woensdag van de maand, behalve in juli en augustus, speciaal voor deze leeftijdsgroep een activiteit georganiseerd.