Senior Café Themaochtend

24-05-2022 JOURE – Anke Bijlsma is programmeur en directeur van Theaterkerk Nes. In 2017 won Anke de Cultuurprijs van Noardeast-Fryslân voor haar inspanningen op het gebied van kunst en cultuur in de regio. Vanuit Theaterkerk Nes ontwikkelt Anke Bijlsma culturele producties en evenementen, een voorbeeld is de internationale fototentoonstelling Nachtwacht360. Ook vindt hier ieder jaar, halverwege april, ’De Ids de Beerlezing’ plaats met bekende sprekers zoals Geert Mak en Mart de Kruijf.

Daarnaast zijn er veel concerten lezingen en theatervoorstellingen. Het verbinden van mensen door cultuur heeft haar speciale aandacht. Dat het ruige oer-landschap van de Waddenzee uitnodigt tot het bedenken en realiseren van bijzondere openluchtevenementen bewijst de Wadopera ‘Peter Grimes’ van Benjamin Britten, waar Bijlsma uitvoerend producent van was.

Naast bovenstaande werkzaamheden is zij vooral bekend als actrice en presentatrice in de provincie Fryslân. Ook schrijft ze columns voor het Friesch Dagblad. Anke woont met kunstenaar en zanger Gerrit Breteler op een boerderij dichtbij de zeedijk. Samen hebben ze twee volwassen kinderen Anne-Goaitske en Hylke. Werkzaam zijn in de cultuur is leven met de kunsten. De tijd die over is besteed ze o.a. aan haar werkzaamheden voor de KNRM.

Ank is een meesterverteller en neemt ons mee in de wereld van theater en cultuur in Friesland. Ze neemt leuke voorwerpen mee op woensdag 1 juni tussen 10:30 en 12:00 uur om dit te illustreren. Eens per maand is er een spreker te gast in het Senior Café die een lezing of workshop geeft. Vooraf aanmelden is niet nodig, u kunt zo binnenlopen.