Schade bij jaarwisseling €50.000,-


21-01-2018 JOURE – Na elke jaarwisseling is er in de gemeente schade door vuurwerk. Dit jaar is er voor zo’n € 50.000,- aan schade geconstateerd; iets minder dan de € 55.000,- van vorig jaar, maar wel vergelijkbaar. Het gaat vooral om schade aan verkeersborden, containers, putten en ander straatmeubilair.
Vooral schade aan putten en verkeersborden
We hebben in onze gemeente ruim 150 beschadigingen aangetroffen. Bijna de helft daarvan zijn vernielde straatkolken, oftewel putten. De kapotte putten kosten in totaal zo’n € 24.000,- om te herstellen (€ 250,- per put, vaak is de binnenbak opgeblazen). De rest van de schade komt vooral van opgeblazen verkeersborden, straatnaamborden en komborden. De kosten om een bord te vervangen zijn gemiddeld € 150,- per bord, het gaat in totaal om 36 borden. Daarnaast zijn er op drie locaties ondergrondse containers vernield (zie foto) en zijn een aantal ramen van een bushoekje vernield.

Preventief
Ook zijn er kosten gemaakt voor het preventief weghalen en later terugplaatsen van vuilnisbakken en het inventariseren van de schade. De medewerkers van de gemeente rijden voor de jaarwisseling een route waarbij ze op een aantal centrale plekken containers sluiten en afvalbakken weghalen.

Een meer gedetailleerd overzicht van de schade staat in de bijlage die u kunt downloaden, onderaan deze tekst. De codes in het overzicht verwijzen naar het type verkeersbord.

Herstelwerk
Een aantal borden zijn inmiddels vervangen, maar sommige borden zijn nog in bestelling. De komende maanden wordt alle schade zoveel mogelijk hersteld. Eerst vervangen we de verkeersborden, daarnaast is inmiddels ook gestart met het vervangen of herstellen van de putten, containers en afvalbakken.