Salderingsregeling voor zonnepanelen ieder jaar minder

21-04-2020 JOURE – Zonnepanelen op je dak is een goede investering. En dat blijft het, óók als de salderingsregeling vanaf 2023 wordt afgebouwd. Maar wat zijn de gevolgen eigenlijk? Hoe snel verdien je de zonnepanelen terug? Maakt het uit of je ze nu koopt of over 3 jaar? En hoe kun je jouw eigen zonnestroom zo slim mogelijk gebruiken? Milieu Centraal rekent het voor je uit.

De salderingsregeling houdt in dat je de stroom die je aan het elektriciteitsnet levert mag wegstrepen tegen de stroom die je van het net afneemt. Dat is gunstig: je krijgt voor de geleverde stroom hetzelfde tarief als wat je aan het energiebedrijf betaalt voor de stroom die je afneemt (zo’n 22,5 cent per kWh). De regering wil dit vanaf 2023 veranderen; dit is nog een voorstel. Elk jaar mag je wat minder stroom wegstrepen (salderen). Vanaf 2031 kun je helemaal niet meer salderen. Voor elke kilowattuur stroom die je ongesaldeerd aan het net levert, krijg je een vergoeding van je energiebedrijf (Milieu Centraal rekent met 6 cent per kWh). De nieuwe regeling geldt voor iedereen, of je nu al zonnepanelen hebt of ze nog gaat kopen.

Zonnepanelen kopen in 2020
Als je dit jaar zonnepanelen koopt, profiteer je nog 2 volle jaren van 100 procent salderen. Daarna wordt het deel dat je mag salderen elk jaar wat minder. In de afbeelding zie je hoeveel 10 zonnepanelen ieder jaar in euro’s opleveren. Na 6,9 jaar heb je de zonnepanelen terugverdiend.