RVO.nl maakt fosfaatruimte per boer vanaf 15 januari bekend

11-01-2020 JOURE – Vanaf 15 januari maakt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) de gegevens van de bedrijven bekend die in 2018 fosfaatrechten kregen toegekend. Dit schrijft de Meststoffenwet voor. Van iedere individueel melkveehouderijbedrijf wordt inzichtelijk hoeveel fosfaatrechten het bedrijf kreeg toegekend.

Ook andere gegevens, zoals KvK-nummer, NAW-gegevens, bankrekening-nummer en ondernemingsvorm, komen openbaar. Een woordvoerder van RVO.nl laat weten dat de publicatie voldoet aan de regels van de AVG voor privacy. Het is de bedoeling dat het overzicht regelmatig wordt geactualiseerd.

Boeren zijn niet blij met de openbaarmaking, omdat iedereen hierdoor precies kan zien hoeveel koeien er op een bedrijf gehouden kunnen worden. Veehouder John Spithoven uit Maurik betrokken bij de Stichting Stikstofclaim vindt dat er een grens wordt overschreden. “Boeren hebben ook recht op privacy. Ze gooien al onze gegevens op straat. Ook mensen die tegenstander zijn van de veehouderij kunnen die gegevens inzien.”