Rust, ruimte en reuring langs de Friese IJsselmeerkust

26-06-2019 JOURE – Beter waterbeheer vanwege de klimaatverandering, minder afval en verspilling, investeren in verblijfsaccommodaties, nieuwe vakantieparken en attracties, boeren helpen bij de overgang naar natuurvriendelijker vormen van landbouw.

Een greep uit de plannen van de provincie, gemeenten Súdwest-Fryslân en De Fryske Marren en Wetterskip om het Friese IJsselmeerkustgebied sterker en aantrekkelijker maken. Het staat in het gezamenlijke ‘Ambitiedocument Het Friese IJsselmeerkust.’ Hierin zijn de doelen tot 2050 vastgelegd. Uitgangspunt is om het unieke karakter van het gebied te behouden.

Maarten Offinga, wethouder gemeente Súdwest-Fryslân: “Het Friese IJsselmeerkustgebied is prachtig. Het heeft een rijke historie en biedt veel mogelijkheden. Dit hebben we vertaald naar ambities en uitgewerkt aan de hand van de thema’s Water, Cultuur, Natuur, Energie en Economie. Met onze plannen kunnen we dit gebied de komende jaren verbeteren en interessanter maken.”

Uniek landschap
Na de voltooiing van de Afsluitdijk in 1932, is nergens langs het IJsselmeer de kustlijn zo in haar oorspronkelijke staat gebleven als hier. Met haar kapen en baaien, authentieke vissersstadjes, het open weidegebied met de kop-hals-romp boerderijen, de meren en de kliffen en bossen van Gaasterland, is dit een uniek landschap.

In februari stelde minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) 12 miljoen beschikbaar voor de versterking van het Friese deel van de IJsselmeerkust. Een mooie eerste stap in de realisatie van de ambities. Met deze impuls en een bijdrage van de regio (totaal 16,9 miljoen) maken we de komende jaren de Friese IJsselmeerkust niet alleen sterker, maar ook aantrekkelijker door de aanleg van nieuwe natuur, fietspaden en stranden.