Rook- en koolmonoxide melders


07-02-2017 JOURE – Rookmelders waarschuwen u bij brand. Plaats daarom rookmelders in uw huis. Zorg ervoor dat u en uw huisgenoten de rookmelder goed kunnen horen, ook als u slaapt. Let op: want als u slaapt, ruikt u niets. Een rookmelder kan daarom uw leven redden! Rook stijgt omhoog. Daarom hangt u een rookmelder altijd op aan het plafond. Zeker met de kou zet iedereen de kachel goed aan. Niet alleen in huis maar ook in schuurtjes. Daarom vraagt de brandweer extra aandacht voor rook- en koolstofmonoxide melders.

Waar in huis moet ik rookmelders ophangen?
Hang rookmelders op in iedere ruimte waar slaapkamer(s) op uitkomen. Denk aan de hal, gang en overloop. Voor maximale beveiliging hangt u een rookmelder op in iedere ruimte waar regelmatig iemand is, waar u slaapt, waar elektrische apparaten staan en waar u doorheen moet als u uw huis moet verlaten.

Waar moet ik geen rookmelders ophangen?
Op sommige plekken in huis kunt u beter geen rookmelder ophangen:
– In de keuken en in badkamer kunnen stoom en vocht ervoor zorgen dat de rookmelder afgaat.
– In de garage kan de rookmelder afgaan door uitlaatgassen.
– Bij een ventilatieopening, mechanische ventilator en boven verwarmingstoestellen en radiatoren kunnen rookdeeltjes de rookmelder niet bereiken. Dit komt door luchtstromingen.
– Dichtbij een lamp raakt de rookmelder vervuild door stof. Hang een rookmelder daarom minimaal 30 cm van een lamp.

Wat moet ik doen als de rookmelder bij de buren afgaat?
Hoort u de rookmelder van uw buren? Of loopt u toevallig langs een woning en hoort u een rookmelder? Lees wat u moet doen als de rookmelder bij de buren afgaat.

Meer informatie over rookmelders
Op de website www.brandweer.nl en op de website van de Brandwondenstichting leest u meer informatie over rookmelders.