Rijden met ijzel: 5 tips om veilig op weg te gaan


07-01-2017 JOURE – Moet u vanavond nog de weg op? Houdt u rekening met ijzel. Hieronder een aantal tips die u kunnen helpen in het verkeer.

1. Houd afstand
Het is heel belangrijk om afstand te houden. Ga minimaal twee, maar liever drie of vier seconden achter je voorganger rijden. Als iemand voor je dan plotseling remt, heb je de ruimte en tijd om dat op te vangen. Rijd niet te hard, ga niet duwen en voeg niet op het laatste moment in.

2. Kijk ver vooruit
Blijf zo ver mogelijk voor je uit kijken, dan stuur je meestal vanzelf de goede lijn. Ook dat gaat beter als je niet te dicht achter je voorganger rijdt. Zo lang je nog gewoon rijdt en niet slipt, lijkt het of alles veilig is, maar elk beetje veiligheidsmarge is nodig in deze omstandigheden.

3. Trek op in zijn twee
Optrekken vanuit stilstand leidt soms tot glijpartijen. Om dat te voorkomen, kun je optrekken in zijn twee. Dat raadt de ANWB ook aan als je niet wegkomt in de sneeuw. Het belangrijkste is weinig gas geven en de koppeling heel rustig laten opkomen. Probeer sowieso al je handelingen geleidelijk te doen. Stuur rustig, rem niet abrupt en stuur bochten niet te scherp in.

4. Rem soms hard en soms helemaal niet
Als je een noodstop moet maken, dan wil je dat het antiblokkeersysteem (ABS) het doet. Ga daarom niet steeds een beetje ('pompend') remmen. ABS werkt alleen als je de remdruk hoog houdt. Let op: je moet dan zowel je rem als je koppeling tegelijk hard intrappen. Schrik niet als je rempedaal gaat trillen of als je rare geluiden hoort. ABS zorgt ervoor dat je wielen blijven draaien en daardoor kun je blijven sturen als dat nodig is.

In sommige gevallen kun je beter helemaal niet remmen, zoals in bochten. Laat dan je gas los om vaart te minderen. Geef pas weer gas als je de bocht uit bent. Mocht je de bocht toch niet goed hebben ingeschat en ga je op de vangrail af: probeer dan kalm te blijven. Ga niet enorm aan je stuur trekken, je kunt de auto beter laten glijden en rustig je stuur in de juiste rijrichting draaien. Zodra je weer grip hebt, ga je vanzelf de goede kant op. De vangrail raken is onplezierig, maar kan ook helpen je auto weer in het juiste spoor te krijgen.

5. Blijf ook met winterbanden extra alert
Ook met winterbanden moet je rekening blijven houden met gladheid. Winterbanden hebben bij winterse omstandigheden een kortere remweg dan zomerbanden, maar als je hard rijdt is dat effect weg. Je bandenspanning verlagen voor meer grip, heeft weinig effect en gaat ten koste van de stabiliteit van de auto. Zorg dus voor de juiste bandenspanning.