René Zuil tekent bij, vijfde seizoen voor korfbaltrainer uit Noordwolde

03-05-2022 JOURE – De 44-jarige René Zuil begint in augustus aan zijn vijfde seizoen als trainer/coach bij de Jouster korfbalselectie. Het belooft een interessant seizoen te worden, in de zaal speelt het eerste namelijk een treetje hoger. De Noordwoldiger is zelf inmiddels flink vergroeid met de club, want sinds vorig jaar is hij ook spelend lid.

De afgelopen seizoenen heeft Joure uitstekende resultaten behaald onder René en de club wilde daarom graag met hem door. Ook de selectie vindt de samenwerking met René zeer plezierig. Zowel op het veld als in de zaal (twee keer) promoveerde het eerste team. Het tweede promoveerde in de zaal en speelt ook volgend seizoen derde klasse. Een bijzondere prestatie.

Genoeg potentie
Belangrijke voorwaarde om te verlengen, was dat de groep volgend seizoen zoveel mogelijk intact zou blijven. Dat is het geval. Voordat hij bij Joure aan het roer kwam, boekte René ook succes met Leonidas, Koru, Lintjo en Roreko. Bij Joure ziet hij, na drie promoties, nog steeds groeimogelijkheden. ,,Er is genoeg potentie.”Hoewel, René heeft wel getwijfeld want de coronaperiode heeft hem – in sportief opzicht – niet onberoerd gelaten. Hij wil duidelijke doelen stellen en ergens naar toewerken. ,,Die periode was niets aan. Je speelt nergens voor.

Gelukkig zijn de meeste coronamaatregelen al weer een tijdje verleden tijd. Daarnaast ben ik blij dat we toch de zaalcompetitie konden afmaken.” René doelt op het feit dat de zaalcompetitie in aangepaste vorm werd afgewerkt (in november werd de competitie stopgezet na één speelronde). Joure had daarin een haperende start, maar groeide gaandeweg in de competitie. In twee spannende play-offwedstrijden werd uiteindelijk met Pallas’08 uit Leeuwarden afgerekend. De Jousters spelen hierdoor volgend zaalseizoen in de tweede klasse.

Stabiele ploeg
,,Uitdagend”, noemt hij het vooruitzicht. ,,Maar Joure hoort daar wel thuis. Spelen tegen betere tegenstanders zorgt ervoor dat het team zich verder ontwikkelt. En we kunnen veel meer dan we denken.” Hij vervolgt: ,,We onderschatten onszelf. We hebben een goede groep en zijn al heel lang bij elkaar.” Dat laatste is ook een kracht van de selectie. Patronen slijten in en de spelers/speelsters raken steeds beter op elkaar ingespeeld. ,,De ploeg speelt daardoor stabieler.”

René verwacht niet de ploeg een modderfiguur zal slaan in de tweede klasse: ,,We hoeven voor niemand bang te zijn.” Verwachtingen voor het zaalseizoen spreekt hij niet uit. Dat hangt mede van de tegenstanders af en die zijn nog niet bekend.De sfeer en dynamiek in de groep is ook uitstekend. ,,We zijn één geheel.” De selectie, bestaande uit het eerste, tweede en derde team traint samen en trekt buiten de lijnen vaak met elkaar op. Ook de trainer/coach is regelmatig bij de nazit te vinden en helpt met de organisatie van trainingskampen.

Spelend lid
Sinds vorig jaar is hij ook weer actief als korfballer, bij Joure welteverstaan. Bij het derde speelt hij ,,als het zo uitkomt” een wedstrijd mee. Want ,,het spelletje is toch wel heel leuk”, vertelt hij. De veertiger korfbalt niet onverdienstelijk mee, het team is al tweemaal kampioen geworden dit jaar. Zowel op het veld als in de zaal werd ongeslagen de titel gepakt. Nu de verse krabbel onder het contract voor een vijfde seizoen staat, dringt zich al snel de vraag op: hoe lang blijft René voor de groep? Aan voorspellingen doet de coach niet. ,,We bekijken het per seizoen”, stelt hij realistisch vast.