Regionaal zon, later grijs en buien

06-09-2019 JOURE – Na een enkele bui in het noordoosten is het tijdelijk droog. Er zijn zonnige perioden en stapelwolken. Vanuit het noordwesten neemt de bewolking toe en later in de middag valt in het noorden en westen van tijd tot tijd regen. Het wordt 17-20 graden. Vanavond neemt in het hele land de kans op buien toe. Het weekend verloopt wisselvallig met regelmatig buien.

Vanochtend is het in het binnenland frisjes met 5 tot 9 graden. In de kustprovincies is het 10-14 graden. In het noordoosten en oosten komen aan het begin van de ochtend enkele buien voor. Daarna is het overwegend droog met in het Waddengebied kans op een bui. Er zijn wolkenvelden en zonnige perioden. In het noorden en westen raakt het bewolkt.

Vanmiddag kan in het zuiden, midden en oosten de zon nog even schijnen. De bewolking in het noorden en westen breidt geleidelijk uit over het land. In Limburg zal de zon later in de middag geheel verdwijnen.

In het noorden kan een enkele bui voorkomen en in de tweede helft van de middag neemt in het noorden, midden en westen de kans op wat regen toe.

Het wordt zo’n 18 graden. Aan de noordkust is het net iets koeler en in het zuiden en zuidoosten kan het 19 tot lokaal 20 graden worden. Er staat een matige en in het westen soms vrij krachtige zuidwestenwind. Aan de kust en op het IJsselmeer is de wind (vrij) krachtig en aan de noordwestkust kan het hard waaien. Daarbij kunnen windstoten van 60-70 km/uur voorkomen.

Vanavond is het bewolkt en zijn vooral in het noorden en westen perioden met regen en in de kustgebieden is kans op onweer. In de rest van het land valt van tijd tot tijd regen en in het zuidoosten blijft het nog even droog. Later in de avond volgt ook daar wat regen.

Komende nacht trekken buien over het land. Geleidelijk zijn er minder buien en zijn er droge perioden. Vooral de kustgebieden en het zuidoosten maken kans op enkele buien. Naast wolkenvelden zijn er ook opklaringen en lokaal kan een beetje mist ontstaan. De temperatuur daalt naar 8 tot 12 graden.

Zaterdag is er een mix van stapelwolken, zon en buien. Tijdens een stevige bui is kans op een klap onweer. Tussen de buien door wordt het maximaal 18 graden en daarmee is het relatief fris. Gemiddeld ligt de maximumtemperatuur begin september rond 20 graden. De wind waait uit het noordwesten en is overwegend matig. Aan zee wordt de wind later in de middag en avond (vrij) krachtig, 5-6 Bft.

Zondag waait er ook een frisse wind uit het noordwesten tot noorden. Met 16-17 graden komt de maximumtemperatuur nog iets lager uit dan zaterdag. Het weerbeeld bestaat opnieuw uit een mix van buien en opklaringen. Bij de buien kan het lokaal onweren. Het noorden en oosten hebben zondagmiddag meer buien dan het zuiden en zuidwesten.

Volgende week is het licht wisselvallig met af en toe een bui, maar ook zonnige momenten. Maandag is het nog fris voor de tijd van het jaar met maximaal 17 graden. Later in de week stijgt de temperatuur overdag waarschijnlijk naar circa 20 graden.