Regen, zuiden natter dan noorden

08-07-2020 JOURE – Het is bewolkt en er zijn perioden met regen. In het zuiden valt meer en vaker regen dan in het noorden. Het is vrij koel met maxima van 16 tot 18 graden. De komende dagen blijft het grijs en regenachtig. In het weekend komt er meer ruimte voor de zon en wordt het geleidelijk wat warmer. Volgende week liggen de maxima op 20-25 graden.

Vanochtend is het in het midden en zuiden regenachtig, waarbij het in vooral in het zuiden soms wat harder regent. In het noorden valt lokaal wat regen, maar zijn er ook droge perioden. In het uiterste noorden kan de zon af en toe te zien zijn.

Vanmiddag blijft het in het midden en zuiden van tijd tot tijd (mot)regenen. In het uiterste zuiden kan het soms wat harder regenen. In het (uiterste) noorden is het juist wisselend bewolkt met soms zon, maar ook een enkele bui. Het wordt maximaal 18 graden. Tijdens aanhoudende regen is het amper 15 graden. De wind is zwak tot matig en komt uit uiteenlopende richtingen. Aan de Zeeuwse kust waait vanmiddag een meest matige (zuid)westenwind.

Vanavond blijft het in de zuidelijke helft van het land regenachtig. In het noorden is er eerst nog een mix van opklaringen en enkele buien. Later in de avond en nacht raakt het ook daar geheel bewolkt en valt in heel het land van tijd tot tijd (mot)regen. Koud wordt het niet. De minimumtemperatuur varieert van 11 graden in het noorden tot 15 graden in het zuiden.

Morgenochtend is het nog steeds bewolkt en regenachtig in het grootste deel van het land. In de loop van de ochtend wordt het in de zuidelijke regio’s droger. Er waait een matige zuidwestenwind. Aan de westkust neemt de wind toe tot (vrij) krachtig.

Morgenmiddag is in het zuiden mogelijk de zon af en toe te zien en is het overwegend droog. In het midden van het land wordt het gedurende de middag droger en het noorden heeft een regenachtige middag. Dit geeft flinke temperatuurverschillen. In Noord-Nederland wordt het hooguit 16 graden, in het midden wordt het 18-19 graden en in het uiterste zuiden kan het met zonneschijn 23 graden worden. De zuidwestenwind is matig en langs de westkust (vrij) krachtig, 5-6 Bft.

Morgenavond blijft het in het noorden van het land regenachtig. In het midden en zuiden is het overwegend droog met in het zuiden de meeste opklaringen. In de nacht neemt de bewolking in het midden en zuiden weer toe. De minimumtemperatuur ligt rond 15 graden.

Vrijdag start bewolkt en op veel plaatsen nat. In de middag wordt het droger en breekt op steeds meer plekken de zon door. De kustprovincies, vooral de noordelijke, houden kans op enkele buien. Er waait een matige, aan zee (vrij) krachtige, noorden- tot noordwestenwind. Het wordt 17 graden in het noordwesten tot 20 graden in Limburg. De wind maakt het fris, vooral in de kustprovincies.

Zaterdag is het wisselend bewolkt met meer ruimte voor de zon dan de dagen ervoor. In het noorden, midden en oosten komen enkele buien tot ontwikkeling. In het westen en zuiden van het land blijft het op veel plaatsen droog. Het wordt 17 graden in het noorden tot 20 graden in het zuiden en er waait een matige (noord)westenwind.

Zondag belooft op de meeste plaatsen een droge dag te worden met behoorlijk veel zonneschijn. In het noorden is er in de middag wat meer bewolking en vooral in het noordoosten is een lokaal buitje niet uitgesloten. Het wordt 19 graden op Texel, 20-21 graden in de Randstad, Drenthe, Overijssel en Gelderland en 22 graden in het zuiden. De wind is matig en waait uit het noordwesten.

Het vooruitzicht naar volgende week geeft aangenaam zomerweer met regelmatig zon, soms wat bewolking en in het midden van de week ook een enkele bui. De maxima zijn met 20-21 graden in het noordwesten tot 24-25 graden in het zuidoosten heel normaal voor half juli.