Regen en veel wind

22-03-2023 JOURE – De bewolking overheerst vanochtend en er trekt vanuit het westen weer een regenzone over het land naar het oosten. In het oosten en zuidoosten blijft het nog een groot deel van de hele ochtend droog. De zuidwestenwind is matig tot vrij krachtig boven land en krachtig aan zee (4 tot 6 Bft). In het Waddengebied is de wind soms hard, kracht 7 met windstoten tot 70 km/uur.

Vanmiddag trekt het regengebied geleidelijk oostwaarts en in het westen wordt het weer droog. Pas in de tweede helft van de middag nemen de neerslagkansen in oosten ook weer af. In het noordwesten kan de zon regionaal doorbreken. De stevige zuidwestenwind neemt langzaam weer in kracht af en is matig boven land en krachtig aan zee. De temperatuur loopt op naar 11 graden in het noorden en naar 13 in het zuiden.

Vanavond overheerst de bewolking en stijgt de kans op buien. In de nacht naar donderdag valt op meer plaatsen regen. De zuidwestenwind is matig tot vrij krachtig en aan zee krachtig en het wordt niet kouder dan 8 tot 10 graden.

Donderdag flinke buien
Het is bewolkt en er trekken flinke buien over het land. Daarbij kan het stevig plenzen en is lokaal ook hagel en een klap onweer mogelijk. Ook kan bij buien de wind uithalen naar zo’n 70 km/uur. Tussen de buien door breekt de zon af en toe door. De zuidwestenwind is matig tot vrij krachtig en aan zee krachtig, windkracht 4 tot 6 en daarmee wordt zachte lucht aangevoerd. De temperatuur loopt op naar 13 graden in het noorden en naar 15, lokaal 16 in het zuiden. Temperaturen van 10 tot 12 graden zijn in deze tijd van het jaar gebruikelijk.

Vrijdag opnieuw buien
Na een nacht met flink wat regen komt het op de laatste dag van de week wederom tot buien. Tussen de buien door schijnt de zon. De zuidwestenwind is vrij krachtig boven land en krachtig tot hard aan zee. De temperatuur loopt op veel plaatsen op naar 13-14 graden. In het zuidoosten kan het een graadje zachter worden, in het noorden en op de Waddeneilanden is het maximaal een graad of 12.

Weekend aanhoudend buiig
Het slotweekend van maart, met daarin het begin van de zomertijd, laat ook geen lenteweer zien. Op beide dagen komt het tot buien en vooral op zaterdag staat een stevige westenwind. Zondag waait de wind wat meer uit het noordwesten. De temperatuur loopt zaterdag op naar 11 tot 13 graden, zondag is het overal een graadje minder warm.

Volgende week wisselvallig
Na het weekend blijft het wisselvallig met dagelijks een grote kans op regen. De eerste dagen is het 8 tot 10 graden en ook de nachten verlopen dan wat kouder met tijdens opklaringen temperaturen dicht in de buurt van het vriespunt. In de tweede helft van de week loopt het kwik weer enkele graden op