Rauwe koemelk beschermd tegen allergisch astma en voedselallergie

11-12-2019 JOURE – Uit onderzoek blijkt dat het drinken van rauwe koemelk bescherming biedt tegen het ontstaan van allergisch astma en voedselallergie. Rauwe koemelk of zijn bioactieve wei-eiwitten zouden daarom deel uit kunnen maken van nieuwe voedingsconcepten om allergieën tegen te gaan.

Het drinken van rauwe, onbewerkte koemelk wordt beschouwd als een belangrijke blootstelling die kan beschermen tegen allergieën. Vanwege de mogelijke besmetting met ziekteverwekkers wordt het drinken van rauwe koemelk echter sterk afgeraden, of zelfs verboden, door overheidsinstanties.

Met behulp van preklinische muismodellen is gebleken dat het drinken van rauwe koemelk inderdaad bescherming biedt tegen het ontstaan van allergisch astma en voedselallergie. Dit laatste werd bevestigd bij koemelk-allergische kinderen. Zowel het moduleren van de T cel reactie als het remmen van de allergische effector reactie liggen ten grondslag aan de beschermende effecten. Het allergie-beschermend effect wordt vernietigd door de huidige industriële melkverwerkingsmethoden.

Er is vastgesteld dat de warmtegevoelige, bioactieve wei-eiwitten in rauwe melk verantwoordelijk zijn voor het allergie-beschermende effect. Het verwarmen van rauwe melk tot een maximale temperatuur van 60 °C of het gebruik van mildere verwerkingsmethoden, beide met als doel deze wei-eiwitten te behouden, bleken veelbelovende alternatieven voor rauwe melk te zijn. Hetzelfde gold voor het verrijken van bewerkte melk met bioactieve wei-eiwitten.