Rabobank wil naar 12 regionale hoofdkantoren


24-02-2018 JOURE – De Rabobank heeft plannen om de organisatie sterk aan te passen. De bank beschikt nu nog over 103 min of meer gelijkwaardige lokale kantoren. In de nieuwe opzet moeten er 12 regionale ‘hoofdkantoren’ komen, waar specialistische kennis rond de diensten die de bank levert wordt gebundeld. De overige kantoren, waarvan er 78 overblijven, regelen dan alleen nog basiszaken voor particuliere klanten, zoals het verstrekken van creditcards en het openen van spaarrekeningen. Met de geplande aanpassingen zullen ongeveer 5000 arbeidsplaatsen verdwijnen. De nieuwe plannen, die 6 maart worden gepresenteerd op de algemene ledenraad en door dit orgaan moeten worden goedgekeurd, zijn gemaakt door de commissie Bankieren 3.0. Die commissie is door de bank ingesteld om na te denken over de vormgeving van het concern in 2020.

Voor de lokale Rabobank kantoren zouden de nieuwe plannen een tweede ingrijpende verandering in korte tijd betekenen. In 2016 moesten de lokale banken veel macht afstaan aan het hoofdkantoor in Utrecht. Alle lokale vestigingen moesten hun eigen bankvergunning inleveren; sindsdien opereert de Rabobank onder één bankvergunning. Het betekende ook dat veel lokale directiefuncties verdwenen.

Met de nieuwe veranderingen lijkt ook de rol van lokale commissarissen kleiner te worden. Die mensen hebben nu nog een stem in de budgetten en de benoeming van lokale mensen, maar de verwachting is dat ze daar in de nieuwe opzet veel minder invloed meer op hebben. De Rabobank moet de kosten de komende jaren drastisch verlagen. Ten opzichte van concurrenten heeft de bank veel kosten per euro omzet.