Provincies gaan latente stikstofruimte mogelijk intrekken

05-10-2019 JOURE – Veehouders die onder het Programma Aanpak Stikstof (PAS) ontwikkelruimte hebben gekregen, maar nog niet de volledig toegestane aantallen dieren zijn gaan houden, moeten nu een nieuwe vergunning aanvragen. De kans bestaat dat provincies de latente stikstofrechten dan intrekken. Als dat gebeurt, zullen veel boeren naar de rechter stappen, want verworven rechten mogen niet zomaar ingetrokken worden. Dit voorspelt Steven van Westreenen van het gelijknamige Barneveldse agrarische adviesbureau.

Net als veel andere adviesbureaus inventariseert Van Westreenen of er ammoniakrechten beschikbaar zijn van stoppende veehouderijbedrijven. Ook komen vragen voor stikstofrechten binnen van onder andere projectontwikkelaars voor woningbouw en industrie.

“Wij verdiepen ons op dit moment goed in de mogelijkheden van intern en extern salderen. Het gevaar is natuurlijk dat de prijzen van de rechten flink oplopen door de nijpende situaties in de bouw. Een projectontwikkelaar die een boer in de buurt van een groot woningbouwproject opkoopt en zo alsnog kan bouwen bijvoorbeeld. Dit bemoeilijkt uitbreiding door andere agrariërs”, zegt Van Westreenen.