Provincie Fryslân hijst voor het tweede jaar vlag voor duurzame doelen

27-09-2020 LEEUWARDEN – Voor het provinciehuis in Leeuwarden wapperde afgelopen vrijdag voor het tweede jaar de internationale vlag voor duurzame ontwikkelingsdoelen. Op de Global Goals Action Day staan we wereldwijd stil bij de 17 duurzaamheidsdoelen die vijf jaar geleden zijn vastgelegd door de Verenigde Naties.

Het recordaantal van 60 gemeenten vlaggen dit jaar voor de Sustainable Development Goals. Fryslân is net als vorig jaar de enige provincie in Nederland die deze vlag hijst. De provincie onderkent met het uithangen van de vlag dat zij haar best doet om aan de Sustainable Development Goals te werken. De duurzaamheidsdoelen sluiten aan bij het bestuursakkoord ‘Lok op ien’. Met het uitsteken van de vlag draagt de provincie bij om de doelen meer zichtbaar en bespreekbaar te maken.

Betekenis van de SDG-vlag
Op de vlag staan de 17 iconen van de duurzame doelen. Onder andere: geen armoede, geen honger, goede gezondheid en welzijn, kwaliteitsonderwijs, gendergelijkheid, schoon water en sanitair, betaalbare en duurzame energie, waardig werk en economische groei, duurzame steden en gemeenschappen, leven op het land. Met het hijsen van de vlag doet de provincie eer aan alle activiteiten die in het teken staan van deze internationale doelen. Denk aan de activiteiten van de energiecoöperaties, natuurinclusieve ontwikkelingen in de Landbouw, door bedrijven (Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen), werkgroepen die aan Fairtrade Gemeentecampagne werken, enzovoort. Er zijn nog heel veel kansen in samenwerken, om elkaar nog meer te versterken.

De vlaggenactie is een samenwerking van VNGSDG NederlandGlobal Compact Netwerk Nederland en de Rijksoverheid. Meer informatie over de campagne is te vinden op gemeenten4globalgoals.