Projectleider Harm Jan de Vries over de Werf


16-10-2017 JOURE – Harm Jan de Vries weet hoe het voelt om met bouwmaterialen te sjouwen of om deuren en raamkozijnen te timmeren. In zijn huidige functie, projectleider bij Bouwgroep Dijkstra Draisma, focust hij zich op het totale raamwerk van bouwprojecten. “Dankzij mijn praktische achtergrond kijk ik gerichter. Handig, want bouwcoördinatie is meer dan managen.”

Trots
Naast vakman is Harm Jan de Vries geboren Jouster, en dus trots op het project dat ‘zijn’ bouwbedrijf in het voorjaar 2016 na een presentatie wist te verwerven. “Zie je daar die rode pilaar?” wijst hij bovenop het dak van woon-zorgcomplex De Werf. “Daarnaast woon ik.” Een thuiswedstrijd dus voor De Vries? “Zo’n presentatie voelt wel als een soort wedstrijd, want er waren uiteraard meer gegadigden. Er werd niet alleen geselecteerd op prijs en planning, maar vooral ook op onze eigen invulling van het project. 95% was bepaald door de architect. Het resterende percentage gaf ruimte voor bouwkundige oplossingen om het ontwerp te realiseren; de zogeheten Design & Build constructie. Niet gemakkelijk, want een lijn op papier is sneller gezet dan de praktische uitvoering. Maar wel een creatieve uitdaging.” Harm Jans reactie toen bleek dat Dijkstra Draisma De Werf mocht bouwen? “Een grote vette Yes!”

Primeur
Woon-zorgcomplex De Werf komt aan de Sluisdijk in Joure, op het terrein van het vroegere Vegelins-hof. Het gebouw biedt plaats aan twee verpleeghuiswoningen met elk acht appartementen, vijftien appartementen en twee penthouses (allemaal met scheiding van wonen en zorg), een parkeergarage, een wijkcentrum en een anderhalvelijnscentrum met medische voorzieningen: specialisten van ziekenhuis Tjongerschans, Jouster huisartsen, apotheek, fysio- en cesartherapie, diëtistenpraktijk. En Thuiszorg van Zorggroep Hof en Hiem, de opdrachtgever van het totale project. “Met circa 8000 m² bruto vloeroppervlakte is dit een groot project, zeker op Friese schaal,” stelt Harm Jan de Vries. “Verder is deze combinatie van voorzieningen ook nog eens een primeur voor ons bouwbedrijf. Wij zijn actief op een breed vlak (utiliteitsbouw, woning- en kleinbouw) en hebben bijvoorbeeld de nieuwe Elfstedenhal gebouwd. Ook zorgcentra hebben we eerder gerealiseerd. Maar deze brede opzet is nieuw.”

Milieuvriendelijk en vernieuwend
Qua voorzieningen is De Werf innovatief. Met een WKO (Warmte Koude Opslag)-installatie wordt bodemenergie gebruikt voor het verwarmen en koelen van het gebouw, een duurzame oplossing om verbruik van fossiele brandstoffen te verminderen. Op de daken van de penthouses komen PV-panelen voor elektriciteitsopwekking. Groenbeplanting op het platte dak zorgt voor een betere waterregulering bij hevige regenval, met als bijkomend voordeel een natuurlijke temperatuurregeling in het gebouw. Het is de taak van Harm Jan de Vries om alle verschillende werkstromen in goede banen te leiden, zowel organisatorisch als financieel. “Gelukkig doe ik het niet in mijn eentje, maar met ondersteuning van o.a. werkvoorbereiders, twee uitvoerders, een stagiaire.”

Bouwblokken
“Het is de kunst zo’n omvangrijk project op te delen in kleinere onderdelen. Niet alles gebeurt tegelijkertijd. Een project van deze omvang kent een langdurige voorbereiding. De uitvoering begint met het plaatsen van een damwand voor de kelder. Vanuit die basis verloopt de verdere opbouw.” Te late toelevering van materialen veroorzaakt soms stagnatie. “Frustrerend, want voor onze opdrachtgevers willen wij uiteraard graag de opleveringstermijn waarmaken. Het is de kunst om in de planning ruimte in te bouwen voor schuiven met activiteiten. In de bouw heb je ruwweg twee fasen: casco en afbouw. Vooral in die eerste fase moet je tijd zien te winnen, door logisch denken en inschatten van risico’s. Zo kan je aan de oostkant van het gebouw eerder starten met het plaatsen van binnenpanelen. Vanuit die hoek komt namelijk geen regen, hooguit sneeuw. Zodra de kap van de penthouses erop zit, kunnen we wind- en waterdicht aan de slag.” Harm Jan de Vries mist soms zijn vroegere uitvoerende vak. “Thuis leef ik me daarin uit. Verder voel ik me superbetrokken. Reken maar dat ik hier later met trots in de dokterswachtkamer zit.”

(Bron: http://dewerfjoure.nl)