Programma 50 jaar stedenband met Drolshagen

24-05-2019 SLOTEN – In het weekend van 31 mei tot en met 2 juni ontvangen de gemeente gasten uit partnergemeente Drolshagen, Duitsland en vieren we dat onze stedenband maar liefst 50 jaar bestaat (1969-2019). Een bijzonder feit en goed om samen bij stil te staan. We maken er een feestelijk weekend van: er zijn gemeentebreed verschillende – nieuwe en bestaande – activiteiten. Ook inwoners en bezoekers van onze gemeente kunnen hiervan mee genieten en onze gasten uit Drolshagen ontmoeten.

Vrijdag in Elfstedenstad Sloten
Vrijdag 31 mei wordt er gestart in Sloten: ’s middags vanaf 16.00 uur is het ‘rondje Gaasterland’, jaarlijks een vast onderdeel van de Oldtimerrally, waarvan de start bij camping ’t Hop in Wijckel is. Liefhebbers van oldtimers kunnen langs de route staan (de exacte route wordt na dit weekend bekend, terugkomst van de oldtimers is rond 17.30 uur in Sloten). ’s Avonds om 18.00 uur zullen burgemeester Fred Veenstra en burgemeester Ulrich Berghof van Drolshagen samen het kanon van Sloten afvuren, bij de molen. Dit is het officiële startsein van de Elfsteden Oldtimerrally die de volgende dag gereden wordt. Ook heel bijzonder: vrijdagavond om 20.15 uur bent u van harte welkom bij het gezamenlijke concert van de twee vrouwenkoren in de Grote Kerk van Sloten: Frauenchor Cantare Iseringhausen uit Drolshagen en de Sleattemer Kaaien uit Sloten (gratis entree), eindtijd is 21.30 uur.

Muziek, kunst en cultuur
Zaterdag 1 juni is de Elfsteden Oldtimerrally, met de start tussen 7 en 9 uur vanuit Wijckel, waarna de ruim 200 oldtimers langs de Friese Elfsteden rijden. Zaterdag is ook de slotdag van het zeilevenement Lemmer Ahoy; de Duitse delegatie bezoekt dit evenement ’s ochtends en om 10.30 uur is er een officieel moment met de beide burgemeesters, in Lemmer. ’s Middags bezoeken we de kunstroute Tsjûkemar en treden de beide vrouwenkoren tussen 13.00 en 13.45 uur op in de Sint Laurentiuskerk in Echten, dit voor de deelnemers aan de kunstroute. U kunt ook zelf de kunstroute Tsjûkemar wandelen of fietsen: deze is van 30 mei tot en met 2 juni.

Zaterdagmiddag is het gezelschap in Joure: hier is het InsideOut Festival met verschillende popbandjes. Om 15.00 uur is er een officieel, feestelijk moment op het Drolshagenplein (naast de RK-kerk) in Joure, met de beide burgemeesters. Daarna bezoeken we de Midstraat en het InsideOut Festival op het DE-plein, waar verschillende popbandjes optreden. Met dit evenement wil de Stichting 8501INDIE de popcultuur voor jong en oud in De Fryske Marren stimuleren. Ook dit jaar krijgen leerlingen van It Toanhûs weer de kans zich te presenteren. Vanaf 14.00 uur tot 24.00 uur is iedereen welkom bij dit festival, de entree is gratis.

Zondag 2 juni nemen we weer afscheid van onze vrienden uit Drolshagen.

Meer informatie:
https://www.defryskemarren.nl/bestuur-en-organisatie/stedenbanden_44702/item/vijftig-jaar-stedenband-met-drolshagen_51475.html