Prognoseprijs pootgoed 2020 van HZPC bedraagt 30,00 euro per 100 kilo

05-03-2021 JOURE – De prognoseprijs voor pootgoedtelers van HZPC Holland voor de oogst van 2020 bedraagt  30,00 per 100 kilo. De prognoseprijs is de verwachte prijs over het gemiddelde van alle in poolverband geteelde rassen en kwaliteiten in de potermaat klasse S tot en met A.. Telers krijgen structureel meer betaald voor opslaan en bewaren van pootgoed. Dit drukt de prognoseprijs met ongeveer  0,25 euro per 100 kilo.

De prognoseprijs is lager dan de twee voorgaande jaren. De lagere prognoseprijs komt door de afgenomen afzet van de Europese fritesindustrie als gevolg van de lockdown in veel landen. Voor de oogst van 2021 zal het areaal fritesaardappelen daardoor lager zijn dan gepland, waardoor er minder pootgoed wordt gevraagd.

Daarnaast heeft de Algerijnse overheid een importquota afgegeven aan pootaardappelimporteurs. Het land wil de uitstroom van de harde valuta beperken. Het gevolg is dat Algerijnse klanten van HZPC nu de helft inkopen van wat ze de afgelopen jaren aan pootaardappelen importeerden.