Prijsverschil biologisch en niet-biologisch wordt kleiner

25-03-2019 JOURE – Het prijsverschil tussen biologische en niet-biologische producten neemt af. Vijf jaar geleden betaalden consumenten voor biologische voedingsmiddelen nog 2 keer zoveel als voor niet-biologische. Dit is nu een stuk minder, blijkt uit een prijspeiling van de Consumentenbond. De Consumentenbond bekeek de prijzen van 115 biologische levensmiddelen bij 13 supermarkten en 4 ‘ biowinkels’. In de supermarkt zijn biologische producten gemiddeld 63% duurder dan de niet-biologische variant. Als de prijzen van biowinkels mee worden gerekend, zijn biologische producten 75% duurder.

De prijsverschillen tussen de ketens blijken fors. Dirk is het goedkoopst voor biologische producten, gevolgd door Vomar. De biowinkels Natuurwinkel en Odin zijn het duurst. Soms is het prijsverschil te verklaren doordat het om verschillende merken gaat. Maar ook producten van hetzelfde merk kunnen enorm in prijs verschillen. Een pak Bio+ espressobonen bijvoorbeeld kostte bij Deka bijna 3 euro meer dan bij Dirk.

Biologische huismerkproducten zijn vaak goedkoper dan reguliere A-merkproducten. Biologisch sinaasappelsap van het huismerk kost bij Albert Heijn bijvoorbeeld 0,40 euro minder dan een pak Appelsientje. En biologische halfvolle melk van Bio+ is bij Hoogvliet 0,19 euro goedkoper dan de halfvolle melk van Campina.