Prijsstijging vrije sector huurwoningen

08-02-2019 JOURE – Een grote vraag en een beperkt aanbod spelen ook de vrije huursector in Nederland parten. Het gegeven dat het (nieuwbouw) aanbod huurwoningen in het hogere en middensegment (boven de liberalisatiegrens van 710,68 euro) niet aan de vraag kan voldoen, zorgt ervoor dat de huurprijzen blijven stijgen. De prijs van een gemiddelde vrije sector huurwoning in Nederland is in het 2de halfjaar van 2018, bij mutatie, met 2,9% toegenomen naar 1.050 euro per maand, vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder.

Er worden steeds meer kleine huurappartementen worden gebouwd. Dat zorgt voor een stijging van de m²-prijs. De consument krijgt hierdoor minder woonruimte voor dezelfde prijs. De vierkante meterprijs steeg met 5,9% naar 11,40 euro. Ondanks de stijging zou er wel spraken zijn van een afvlakking.

Huurprijzen stijgen, maar minder hard
De huurprijzen stijgen in veel plaatsen nog steeds, maar VGM NL en de NVM constateren over de hele linie een afvlakking. De prijsstijging per m² van appartementen was in de tweede helft van 2018 5,9% ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder, en kwam uit 12,83 euro. Voor woonhuizen was de stijging 4,0% op jaarbasis, waardoor de prijs per m² nu gemiddeld 9,05 euro bedraagt.

Het absolute prijsniveau van (opnieuw) verhuurde woonhuizen komt uit op 1.036 euro (+3,5%), die van appartementen op 1.058 euro (+2,4%). Voor een gemiddelde vrije sector huurwoning in Nederland moet nu 1.050 euro betaald worden (bij mutatie). Dat is 2,9% meer dan een jaar geleden.

Vrije huurmarkt kenmerkt zich door grote regionale verschillen
NVM en VGM NL merken dat er grote verschillen zijn in huurprijsniveaus tussen de provincies. De drie Randstadprovincies Noord- en Zuid-Holland en Utrecht noteren al jaren de hoogste huurprijzen, waarbij Noord-Holland met 15,72 euro per m² ver boven de rest uitsteekt. In Drenthe, Flevoland en Friesland liggen de prijzen nog onder de 9 euro per m², waar in Limburg deze grens voor het eerst doorbroken is. Flevoland noteert zelfs een daling van de huurprijzen, maar dat wordt veroorzaakt door het feit dat in de 2de helft van 2017 de prijzen hier enorm piekten.  

Hoe stedelijker het gebied, des te groter de prijsstijging
In de afgelopen jaren blijkt dat in de grote steden door het krappe aanbod de huurprijzen het hardst stijgen. Binnen de grote gemeenten liggen plaatsen en dorpen waar de ontwikkelingen niet hetzelfde zijn als in de grote stad”. Omgekeerd zijn er in de dunbevolkte landelijke gebieden met ruime woningmarkten, steden te vinden waar de ontwikkelingen gelijk opgaan met die in de dichtbevolkte steden.”

Verwachting 2019
De verwachting is dat prijsstijgingen ook dit jaar aan de orde zijn en dat de vrije huurmarkt krap blijft, zolang er niet fors meer woningen worden bijgebouwd, gericht op de specifieke vraag.