Prijs voor suiker op de wereldmarkt is dit jaar met 11% gestegen

23-02-2020 JOURE – De laatste tijd is er veel onrust op de markt voor suiker. De prijs voor suiker is dit jaar met 11% gestegen. Het komt door zorgen over een desastreuze suikeroogst in Thailand. Door extreme droogte kan de suikerproductie dit seizoen met ongeveer 30% dalen. Thailand heeft een aandeel van 7% in de mondiale suikerproductie. Alleen in India, Brazilië en de Europese Unie wordt nog meer suiker geproduceerd. Thailand is na Brazilië wel de grootste exporteur van suiker ter wereld.

De recente droogte heeft de Thaise rietplantages zeer zwaar getroffen. Het is bovendien één van de ergste droogteperiode in Thailand in de afgelopen 40 jaar. Dit heeft niet alleen een negatief effect op de productie van dit seizoen. De Thai Sugar Millers Corporation verwacht dat de huidige droogte ook de oogst in het volgende seizoen onder druk gaat zetten. In ieder geval liggen de exportvolumes van Thais suiker begin 2020 al aanzienlijk lager.

India – de grootste suikerproducent ter wereld kent ook problemen. Ook daar staat de opbrengst onder druk als gevolg van een lange periode van droogte gevolgd door hevige overstromingen. In Brazilië wordt een deel van de suikerproductie verwerkt tot ethanol. Het heeft ervoor gezorgd dat Brazilië niet meer het meest dominante land in de mondiale suikermarkt is. De huidige hogere prijzen voor suiker maken het echter economisch weer aantrekkelijk om minder suiker voor ethanolproductie te bestemmen.

De prijs voor suiker is dit jaar met 11% gestegen. En dat terwijl India dit seizoen een exportdoel heeft van 6 miljoen ton suiker naar de wereldmarkt vanuit de bestaande voorraden. Dit is 20% meer dan in het seizoen 2018/2019. Toch heeft deze hogere export maar weinig effect op de prijs.