Preventief bestrijden eikenprocessierups

18-04-2020 JOURE – De afgelopen jaren is er een toename te zien van het aantal eikenprocessierupsen in de gemeente. Ook in de eikenbomen langs de Streek in Sintjohannesga,┬áde Coendersingel in Ruigahuizen en de Sewei in Joure zijn voorgaande jaren nesten van de eikenprocessierups gevonden. Daarom start hoveniersbedrijf Timmerman hier vanaf deze week met werkzaamheden om de eikenprocessierups preventief te bestrijden.

Eikenprocessierups en bestrijding
De eikenprocessierups is de larve van de eikenprocessievlinder en kan in het rupsenstadium gezondheidsklachten geven. Bij deze bestrijdingswijze worden de eiken die aan de weg staan bespoten met nematoden, een biologisch middel. Deze behandeling wordt na twee weken herhaald. Op deze wijze wordt de rups bestreden voordat hij schadelijk wordt.

Moment van bestrijding
Het spuiten gebeurt in de week van 20 april, vlak nadat de bladvorming van de eikenbomen is begonnen, en wordt na twee weken herhaald. De werkzaamheden vinden plaats in de avonduren en kan tot in de nacht duren. Dit heeft te maken met het feit dat de rups dan het meest actief is. Hoewel de overlast hiermee overdag wordt voorkomen, kunt u mogelijk in de avonduren enige geluidsoverlast ervaren.

Meer informatie?
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Hoveniersbedrijf Roel Timmerman B.V. via telefoonnummer 0521 – 351 131.