Premies WA-verzekering met 11,4% gestegen

28-08-2019 JOURE – Autoverzekeraars hebben de premies van de WA-verzekeringen dit jaar opnieuw flink verhoogd. Ten opzicht van 2018 betaal je gemiddeld €6 per maand extra voor je WA-verzekering. Dit is een stijging van 11,4%. De premies stijgen al een paar jaar op rij.  In de afgelopen twee jaar is een WA-verzekering zelfs met 21,3% duurder geworden, blijkt uit onze gegevens.

WA-verzekeringen minst winstgevend
Van de verschillende autoverzekeringen is de WA-verzekering het minst rendabel. Autoverzekeraars hebben al jaren moeite om winst te maken op de WA-verzekeringen: de premies die zij ontvangen wegen niet op tegen de vergoedingen die zij jaarlijks moeten uitkeren.

Afgelopen jaren is het aantal aanbieders van autoverzekeringen gestegen, waardoor de concurrentie is toegenomen. Dit zorgt voor lage premies. Voor consumenten positief, maar op lange termijn krijgen verzekeraars niet genoeg geld binnen om de vergoedingen te kunnen betalen.

Naar aanleiding van het steeds groter wordende gat tussen de premies en de uitgekeerde bedragen, concludeerde De Nederlandsche Bank eerder dit jaar dat de premies sterk moeten stijgen. Dit advies lijken de autoverzekeraars ter harte te nemen.

In de onderstaande grafiek zijn de premieveranderingen van WA-, WA beperkt casco- en WA volledig casco verzekeringen in beeld gebracht.