Praktijklessen EHBO en reanimatie weer veilig van start per 15 juni

09-06-2020 JOURE – Vanaf 15 juni is het weer mogelijk om EHBO-cursussen te volgen. Het Rode Kruis, NIBHV, Het Oranje Kruis, de Nederlandse Reanimatie Raad (NRR) en de Branchevereniging Bedrijfshulpverlening Nederland (BVBN) hebben een gezamenlijk protocol opgesteld voor BHV-, EHBO- en reanimatiecursussen. Met de nieuwe richtlijnen voor het oefenen van vaardigheden op anderhalve meter afstand, speciale hygiëne en looproutes tijdens de cursussen, is het praktijkonderdeel van EHBO geschikt gemaakt voor de anderhalvemetersamenleving.

Per 15 juni starten de blended cursussen en herhalingscursussen. In een blended cursus leren de cursisten eerst zelfstandig de theorie van eerste hulp verlenen door een e-learning te volgen. Tijdens een klassikale bijeenkomst worden vervolgens de praktijkvaardigheden geoefend. Alleen de onderwerpen die noodzakelijk zijn voor de (Europese) certificering worden geoefend.

Aanpassingen praktijkdeel EHBO-cursussen
Cursisten moeten altijd op anderhalve meter afstand van elkaar blijven en zijn er strikte hygiënevoorschriften. Tijdens de klassikale bijeenkomst krijgt elke cursist een vaste plek toegewezen in de lesruimte, en eigen verbandmiddelen om mee te oefenen. Het aanleggen van verbanden wordt geoefend op eigen arm, been of een oefenarm. Levensreddende handelingen zoals verslikking of stabiele zijligging worden geoefend op speciaal daarvoor geschikte oefenpoppen. Tijdens het gebruik van oefenmaterialen dragen de cursisten wegwerphandschoenen.

Praktijkoefeningen worden uitgevoerd in meerdere praktijkstations. Per praktijkstation voert een cursist de handelingen uit, terwijl de rest op 1,5 meter afstand blijft en feedback geeft. Verder gelden natuurlijk de actuele RIVM-richtlijnen voor alle instructeurs, medewerkers en cursisten.