Politie stopt met het uitschrijven van bekeuringen


01-02-2017 JOURE – De titel van dit bericht klinkt misschien als muziek in de oren. Toch moeten we je helaas teleurstellen, het is maar deels waar. Want de bekeuring blijft, alleen wordt steeds minder vaak een papieren bon uitgedeeld.

Hoewel de ‘bon’ het minst geliefde gele papiertje van Nederland was, wordt die kennelijk toch gemist. Geregeld wordt aan de politie op straat gevraagd waarom er geen afschrift van de bekeuring wordt gegeven. Omdat ook het uitschrijven van bekeuringen nu eenmaal bij de politie haar werk hoort, leggen ze je dit graag uit.

Sinds twee jaar hebben de meeste agenten op straat een smartphone met speciale politie app’s tot hun beschikking. Met de smartphone kunnen zij onder meer kentekens, rijbewijzen en persoonsgegevens natrekken. Zo krijgen de collega’s meteen een signaal wanneer iemand nog gezocht wordt of bijvoorbeeld in een onverzekerde of gestolen auto rondrijdt.

Ook kan de smartphone worden gebruikt bij het verwerken van een bekeuring. Met één druk op de knop wordt dankzij gps de exacte plaats van overtreding bepaald en worden bij het maken van een foto van een kentekenplaat of rijbewijs meteen alle achterliggende gegevens overgenomen. De smartphone kan echter niet printen, daarom wordt er niet langer een afschrift verstrekt.

Dankzij de smartphone hebben agenten minder tijd nodig om op het bureau hun administratie bij te werken. Zo zijn zij sneller beschikbaar voor de afhandeling van meldingen en hebben zij meer tijd om aanwezig te zijn op straat.

De bekeuring is er dus nog steeds, maar in een andere vorm dan we gewend waren. Zoals bij meer zaken die geld kosten: Leuker kan de politie het niet maken, wel makkelijker.