Politie krijgt nieuwe snelle voertuigen


22-10-2017 JOURE – De politie in Nederland krijgt snelle interventievoertuigen. De politie zal op korte termijn onder andere over een  Audi A6 beschikken.Bij de aanbesteding moet het bedrijf die de auto´s gaat leveren nog wen een Proof Of Concept leveren: een prototype van de auto zo op- en inbouwen dat deze voldoet aan alle eisen. 

Opvallend toezicht
Wanneer dit naar verwachting verloopt, neemt de Audi de komende jaren gefaseerd de plaats in van de huidige negentig Volvo’s. Naar verwachting rijdt de eerste Audi met politiestriping in het voorjaar van 2018 over de snelwegen. De SIV’s worden ingezet bij de Diensten en afdeling Infrastructuur van een aantal eenheden en onder meer gebruikt voor opvallend surveilleren en toezicht.

Verkeershufters
De nieuwe auto’s moeten ervoor zorgen dat de politie een antwoord heeft op mobiele bandieten, plof- en ramkrakers, verkeershufters en ander gespuis in snelle bolides. De nadruk zal echter op de criminaliteitsbestrijding liggen.  Daarom zou er behoefte zijn aan een snel en robuust voertuig.

Eisen
Geïnteresseerde partijen moesten voldoen aan een uitgebreid programma van eisen. Ook de gebruikers zaten in het projectteam. Deze heeft bepaald aan welke vereisten de snelle interventievoertuigen moeten voldoen. Zo moet een SIV een topsnelheid hebben van ten minste 250 kilometer per uur. Ook moest de nieuwe wagen binnen zeven seconden te kunnen accelereren naar honderd kilometer per uur.