Piet Paulusma: Zomer van warmte, hitte en zware buien

31-05-2019 JOURE – Het is vandaag 31 mei en morgen, 1 juni, begint de meteorologische zomer (de zomer volgens de weerkunde). Ik kom daarom vandaag met mijn zomervoorspelling.

Vorig jaar kreeg de zomervoorspelling van mij de titel mee: zomer van de extremen. Dit jaar: zomer van warmte, hitte en zware buien. Dat is net iets anders. Dit jaar verwacht ik dat de zomermaanden juni, juli en augustus te warm zullen uitpakken, mogelijk gemiddeld een graad te warm of misschien nog meer. Er zullen dus flinke perioden zijn met warmte en zeer warm weer. De dagen met hitte van rond of boven de 30 graden zijn er ook. Maar over het algemeen ga ik van een wat wisselender weertype uit in vergelijking met vorig jaar.

De perioden van droogte zullen over het algemeen minder lang zijn dan vorig jaar en kunnen natuurlijk per regio verschillend uitpakken. Er zijn soms korte en hevig hete perioden bij, maar ook zullen zware buien het nieuws halen. De inzinkingen zullen vaak vrij kort zijn.
Het wordt een zomer met twee of meer warmtegolven en kans op minstens een hittegolf. In totaliteit valt er (regionaal) te veel aan regen vanwege de soms extreme buien.

Het wordt een zomer met flink wat stranddagen en veel warme, zwoele avonden.